君臨天下遇溺女童為韓國籍 兩名當值救生員:無聽見呼救聲

775 回覆
172 Like 35 Dislike
太高人工
人工包埋
個個職業都會有勞損
冇人迫你返依份工
事發時池邊有泳客,發現女童溺水後十分緊張,女童被救起後慌忙離開。

帶得細路預咗無得玩㗎啦
上面條女應該仲細
其實救生員當值唔係只用耳仔聽求救
主要係用眼去睇有冇人似乎唔妥
兩條友肯定玩緊電話啦
讀緊中學嗰陣同朋友去九龍公園游水
個救生員落埋水同我哋一齊游撩女
自此對救生員印象好差
10幾年前做過救生員, 其實喺水入面真係好難分佢係玩緊定浸親, 特別係細路
所以帶小朋友去游水既話一定要自己睇實, 唔好靠哂救生員
螞蟻點樣叫
利申多次 真係唔係救生員
但我就見過一次 亦真係得一次
公眾泳池有救生員行去池邊拍水大叫問有冇事
然後條友上番水面問咩事lor
可能海灘撐船應該都算最忙的崗位

但呢d 位置
冇事你當擺設 有事就真係執番一條命
全香港花幾千萬一年請果堆救生命換番幾條命
值唔值?冇人敢講唔值
不過一年執得兩三個 咁執左唔會上報
但大家就放大執唔到果幾個黎講 係有 d 唔fair ,

以事論事 救生員個duty方式係要改良
看更咁整幾個check point 行黎行去 係應該
同埋開始要用下d 高科技
motion detection cover 晒成個泳池再加射燈 之類
D救生員都係訓教多
仲有d 撚屌違規戴有吸管果隻潛水鏡
都係好難分
我知你句野好似講笑,但真,救你一命分分鐘係果個呀伯,
救生員只係有一對普通人眼,唔好expect 有佢就無死池內100%無死角,自己信自己睇實自己細路
兩個救生員睇一個咁細嘅泳池,都睇漏眼。
其實有無泳池平面圖? 因為好多會所好搞野, 會室外有幾個唔同既池, 佢地係一兩個救生員要睇晒幾個池, 而D人多數係對住深水池, D淺池反而無人留意
屌佢老母, 係水入面點撚樣聽到呼救聲呀?? 救生員唔係要不時望 D 泳客架咩?
呢個池好似唔係第一次浸死人
諗起岸邊露伴捉鮑魚嗰個外傳
竟然咁多人試過
你地學游水時無人同你地講架咩
講左咪又唔聽 叫唔好跳水咪又係比人話返咁係個泳池可以做咩

年中都執起唔少人 不過無通知你 所以大家聽親都係死人新聞
仲有啲堅持一個大人帶四個細路
又話咩自己條命自己負責
話自己係機師
成機人都照顧到,區區四個點會照顧唔到
你可以靠,但死咗就係死咗
睇下邊個蝕底
人工高左 業主自然唔願出錢請夠人
剛需,無取代品預左硬食。除非會所唔起泳池。
上年疫情有開幾個月限左人數上限
比d客屌到仆街
點解我地比左管理費但無得用
減管理費先會滿意
條例係咁寫每次當更不應該超過30分鐘 不過又有條例個池細可以比人個人當更開池
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞