君臨天下遇溺女童為韓國籍 兩名當值救生員:無聽見呼救聲

775 回覆
172 Like 35 Dislike
一出事d人就一口咬定個救生員日日訓教
好似醫生要包救得返咁
救唔返就係失職

越關注得多人就需要越多注意力
個人認為10人以上已經好難睇得哂
睇到只係好彩 睇唔到係正常
特別係突然沉左落去
一係救生員咁啱睇到個人沉左落去
一係救生員記得嗰度本來有個人 但突然唔見左
唔係的話根本發現唔到
直接取消算啦
自負風險
請返黎又話人工低又話睇唔到
我都試過
係池底重見到幾個同我一樣既人都係咁情況
跟住大家係池底打住牌等人救
差d窒息
喱啲嘢一切法律解決啦,既然同人命有關就寫條件苛刻啲,少人肯做又有剛需就自然會高人工。咁請到既咪有責任感啲同會有承擔啲,仲有法律責任。

佢睇緊嘅係人命嚟,出多啲錢同承擔多啲責任係理所當然。係而家嘅法律落後先將咁重要嘅職位比hea人做。
韓國人基因學上近日本人多過中國人
我無話呢單要賴喎
我邊隻字幫緊呢單救生員?
只係想表達 成日救左人大家都唔會知姐

連救生員fd都話呢單一係訓左 一係行開左
幾錢一個月
訓練係訓練點救人 唔係訓練專注力
只可以講有時睇唔到 就真係睇唔到 一日返十幾個鍾 out focus 都好正常 你平時返工或者讀書 100%都做緊人or溫緊書?
救生員有責任就一定!
不過呢D池分分鐘兩個救生員直踩12-14個鐘,
咁熱就算坐係度都惡頂
以前暑期工做過呢行太多鳩人,
有D飲完成晚酒去番工
泡菜藉
琴日連登仔又話係內地人
事實,根本好易聯繫到,巴士司機人工唔算太低,高過私人會所救生員,問題係,後生+低人工+無前途根本唔會令人對份工上心,你話老野認命就算,班亞嬸亞婆通常都幾敬業,可惜過唔到體能

而且巴士司機失事有法律責任,同埋佢條命都係架車到,完全類比唔到
抵死
自己細過都試過溺水
沉咗落水根本都已經呼吸唔到
可能彈幾吓上水面想吸氣
但都係會不停飲水
仲點大叫到

只有拍戲d人遇溺
先會不停浮喺水面呼救
點解要上報?

救生員唔係睇住個池救人

仲有乜做? 有paper work 定要收錢?

做7-11 洗唔洗每一單收銀、上貨都要上報紙?
我細個試過比表哥揹住我游到好深嘅池
我又唔識遊水
之後佢帶左我過去 佢自己走左
最後好彩救生員定呀哥見到我 再救翻我上去
唔係我沉死左
向這世界呼叫
今年好多都1舊水1粒鐘啦
教水都要識人
tum到班家長先得 要搵得多都唔易
保安驚佢地做唔黎喎
冇得戴超訓教
其實我掙扎捉到池邊之前
我都捉咗一下 , 一個唔識嘅男仔條泳褲

上水之後大家都好尷尬
又唔知點解釋 , 就快速上水走佬
然後心諗 , 好彩唔係捉到女仔…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞