君臨天下遇溺女童為韓國籍 兩名當值救生員:無聽見呼救聲

775 回覆
172 Like 35 Dislike
個救生員洗唔洗釘牌
睇政府個on9幾bias,當年禮頓、港鐵俾人話偷工減料,最後邊個上身?係無呀!屌!

沙中線醜聞自2018年5月被揭發,引起公眾高度關注。政府遂成立獨立調查委員會徹查連續牆及月台層板建造工程事件。經過先後兩個階段共78日的實質聆訊,調查委員會已完成所有調查研訊,2020年3月27日向行政長官林鄭月娥提交最終報告。不過事隔近3年,沒有人因此被檢控。而總承建商禮頓收了一張傳票後,已經恢復投標資格。
當年好似想推到落落手做嗰個最低層工人身上
要告刑事要經專業聆訊先,無得直接告,同埋醫生有專業責任保險包底,要咬得佢入好難,除非佢超嚴重兼明顯違反程序,但外行人好難judge,調轉講,佢地寧願病人就咁死都唔會違反程序去搏,搏衰要上身,不如果跟足程序睇住你死好過,正常人都咁諗
不嬲係咁,唔跟程序=自毀前途,當然現時程序一定係諗過度過可以好好應付絕大部份情況,應該係掛,唯有信醫生
太sad了
睇黎你唔係好了解屋苑管理同會所管理呢行多d
不過如果你係救生員 又冇理由要求你了解其他行業既 你咁忙

雷暴都開 出左事好似你咁講意外保險都包 仲大條道理咁去claim
出年唔受保 加保費 點同業主交代

出得起價錢實會有人做? 係呀
不過香港業主又唔肯比錢 又多要求呀嘛
咁難為救生員 點解仲要做?

問心救生員自己有冇做過自己應該做既野先啦
問心無愧咪得囉
如果果2個救生員真係疏忽而引至個女仔失救
佢地自己心理有數啦
唔洗公審佢地 佢地自己以後人生都唔安樂
晚晚發夢聽到blublublublublublu

至於家長 冇話佢地啱 佢地都有責任
證明佢地唔係好關心個女 當生少個囉
唔sad,做人不嬲係random walk,人地又唔係惡意
你個邏輯 即係999接線生冇三皮可以hea做 接一半收人線
係咪要聽到blueblueblueblueblueblueblue
其實你講緊乜撚野 講到唔知點駁? 而家都唔關會所管理事 九唔撚搭八 講啲point出黎啦 成篇廢話零重點 自已重整再講
標書寫到明唔俾 咪得咁簡單
你最有point 加油
救生員返好早 早d瞓啦
咁以你所知d標書會唔會咁寫?
再唔係咪3個地方輪住返
曾經做過下姐 只係睇唔過眼你班傻閪 未做過話以為好好做 亂咁吠 咁好做唔會缺人啦 你都沖去做啦 齋坐炸 好做過保安
CCTV 都無套一有事起黎又殺人兇手又盛 見到都覺得慘
強行救起啲喺水底玩緊嘅人
你肯唔肯一日走三轉?
如果剩係做1更
咁咪得返1/3人工?
唔走3轉都走2轉啦
如果你發現就救,你又知個救生員有發現?如果你覺得佢有發現咁即係你覺得佢見死不救? 我就信所有見到有人沉親一定都會救,但我都幾肯佢地當時hea緊無留意到件事
要求公開當時cctv睇下個女童係咩動態同救生員做緊乜
個人放鬆唔係識浮咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞