君臨天下遇溺女童為韓國籍 兩名當值救生員:無聽見呼救聲

775 回覆
172 Like 35 Dislike
冇可能啦....如果係咁,好多職業都唔帶得。
真係屋企出事聯絡唔到,咪又係有人出來屌。
都真係有 唔識就收皮先
去考個牌去做下先講野 無既就收皮先
但醫生嗰啲睇緊症唔會玩電話
講真,所以我覺得靠呢班人都係死得。
真係自己細路自己睇。
我細個學游水,教練當然會睇到實,就算我老母帶我去游一樣係睇到實。唔會比我去到深水區
我學左兩三年游水,佢地先放心比我自己去游
放水洗池
睇緊症一般唔會ge。
但係中間等的時間/嚮自己office打report果陣,你估佢地唔玩咩
做手術果陣,個醫生個仔打過來問功課我都見過
做手術唔通你係訓喺度嗰個
心態問題真係,覺得呢啲人仲越嚟越多
改變唔到,與其怨住咁做,不如調整自己個心態
就算細個做份濕鳩sales仔都自問好努力,做得好有人欣賞都搵到滿足感啦
佢講嘅break應該係飯break
手術室唔係淨係得醫生嚮度
巴士司機都係唔用電話啦
係架車出事先call支援
講笑不過係幾有趣嘅,病人唔會知道
講真,有得揀我就一定揀唔撈....
但係我明白你的意思,我自己做醫療行業。
我都成日同自己講,份份工都係閪架啦,但起碼都叫對個社會有貢獻,真係直接幫到人

但係我真係好撚憎返工,唔係呢份工的問題。而係我憎返工本身(我相信香港乃至全世界應該係冇乜人鐘意返工)。日日倒屎咁早起身,架車就逼撚到閪咁。自己好似(或應該直頭係)奴隸一樣日日去同一個地方營營役役....
做到六十 (前題係有六十歲命....),都唔知淨返幾多年命,幾多精力可以享受人生。大部份人的一生都係咁。最好的青春歲月就係比左公司....。咁辛咁為咩....?真係因為愛因為責任?係因為窮呀
九成吹撚緊水/ 瞰緊女
唔會架
不過果個醫生好熟手,我諗個手術佢合埋眼都識做
唔用 同 唔比帶係兩件事來?
佢地唔比帶電話?
成件事可能只係幾分鐘既事
有時又真係好難完全睇實
自問之前自己父母 或者如果自己身為父母都唔會24/7望到實
有時真係會分下心 或者行開一陣
意外既野 無謂嚴人寛己啦
Cls lunch time就食飯啦 食完飯仲有幾多時間休息
啲ft老救日日返十幾個鍾 大把盤返7收10 食飯就當break
咁啲返9收5既office工 唔洗break了唔洗放lunch la 返屋企先食飯休息
OK 你啱lor
不過救生員自制能力咁差 好難帶左唔用
一日死人都冇責任,一日意外會繼續發生
以前巴士出事都會屌柒巴士公司唔比休息時間司機
唔正視呢行的問題
只係將責任推哂比救生員
意外只會一直發生
識叫到時你又話唔知佢講咩
呃飯食搵過第二份,害人害物
得呀 救生放break咪收池lor
一係叫公司安排多一個人頭黎頂位放break囉

仲未計暴雨警告 奉旨收池白逗人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞