君臨天下遇溺女童為韓國籍 兩名當值救生員:無聽見呼救聲

775 回覆
172 Like 35 Dislike
你個名....
grad din?
放鬆到就唔會出事啦
救世員:佢施巴施巴咁叫鬼知咩
你知道總有幾個泳客鐘意玩閉氣嗎? 有踎低,有潛泳,有俯臥。一分鐘的閉氣唔會懷疑遇溺住。過左一分鐘就大機會開始唔夠氣,咁就會懷疑遇溺叫人嘞。
知 所以呢個都係問題所在
你睇住佢潛落去就安全
問題係有時你發現到水底有個人 可能到你發現的時候已經唔知過左幾耐時間
等一分鐘已經好危險
我覺得泳池有必要宣傳禁玩閉氣 甚至比權力救生員趕走佢或者黑名單
如果死人就要問責, , 又唔見拉埋安全主任
同埋救生員救到人通常報紙就唔會報,你咪日日覺得人做唔到野
原來會俾人鬧?成日喺深水區練閉氣同潛水,見其他人都係咁做
識游水係要識得評估自己嘅身體狀況,係咪上過幾堂游泳班游到幾十米就當佢識游
7 歲去1.5 M 池....
識游水都唔會咁放心係池邊坐啦
外國有寫AI
MON 住幾多人頭
懷疑有人溺親可以即時ALERT
如果3點式靚女一定會見到, 其他未必
絕對會
睇來巴打唔太了解lab。
作數已經係做lab 的 (私底下)的standard procedure 咁滯,檢測與認証完全係on9,笑話一則

不過巴打講得岩,咁樣玩刑事,真係搵鬼做,可能得返d走投無路的人
唔撚係喎 沉入水底前唔呼晒肺入面啲氣應該落唔到最底 好耐以前維園有個5米深池 一直沉唔到底 直至我知道以上方法
所以依家全世界一定係玩defensive medicine。超多無無謂謂檢查
一般仲要無咩人游 可能得幾個人游緊
巴打勁撚到
我都試過類似
去左2米池中心
腳抽筋,成個人浸哂係水度
勉強跳起捉住條間開一條條泳道既浮波伸個頭出黎舉手搵救生員
佢地睇到,然後用大聲公叫我唔好捉住啲浮波就無再理我
垃圾救生員
講起諗返以前有颱風黎嗰陣都走落水想比啲浪沖下
點知啲水位都未到大腿就已經返唔到上去
扯下扯下 就扯咗落海度
都知自己奶嘢 最後一下吸咗勁大啖氣
一閉氣即刻沉底 嚇撚死
都唔知係咪求生意志 好高速咁諗到以前啲人教嘅野
又咩水退就游 水漲就停 諗辦法停嗰時上水呼吸
我試咗唔到20秒即刻放棄 都無撚用嘅
最後瘋狂踩水 一上到水面就舉手揮手
跟住就有部水上摩托車過黎 個救生員一嘢扯起我上車
返到上去 成口沙 個腦好似塞咗好多水咁
好彩佢嗰日見到我 如果唔係 真係死咗
細個出海游水 好似6-7歲 又係彈下彈下 彈到有一下 仆街踩唔到地 啲水衝埋黎feel到頂唔緊 gut高腳先勉強踩到 即刻同隔離啲大人求救 同佢講唔該可唔可以扶一扶我返去 我踩唔到地下之後佢地即刻帶我返去 至少我踩到地下諗起都好危險
你下唔好害人啦
個池咁細 兩個人睇 兩個人遇溺都睇唔到
真係未聽過救生員好搵
點會報,冇事嘅話都唔會特別開file寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞