君臨天下遇溺女童為韓國籍 兩名當值救生員:無聽見呼救聲

775 回覆
172 Like 35 Dislike
Hea做係咁,而且佢地又唔係專登睇唔到,意外率得1%,佢地咁hea點會100%望住個池,今次單野最大責任係父母,屌救生員前屌左父母先好d
唔係咩都關救生員事, 當時個場有幾多人有邊個知, 阻住視線要救生員係池入面當值?
有個救生員回覆話老豆老母最大責任照顧小朋友, 我完全同意, 救生員係睇晒成個池, 唔係你d仔女既貼身保鑣, 你要有咩事都有老救執返你件野上黎, 你咪自己幾萬蚊請個救生員, 自己個小朋友唔睇住, 賴人冇睇住「你自己個小朋友」, 講出黎怕唔怕俾人笑?
成日叫d仆街唔好帶d大型水泡、浮床入池, 陷家拎好似叫佢唔著泳褲入場咁, 十個人帶一件, 100個人帶十件, 多鳩過維港d垃圾, 救生員睇春?
乜春都屈救生員冇意思, 有人話個池咁細, 救生員憑咩睇唔到?
屌我問返你, 你帶得果兩件入去都睇唔住, 咁你憑乜鳩話救生員一定睇到??
鳩up就係人都叻, 我仲見過有人回覆問人地乜野池入到幾百人
你老母你係咪戇尻架? 一個標準池可以放幾多人入去你知唔撚知呀? 唔知咪上網查囉, 冇人笑你架喎, 仲拎沙灘黎比喻, 屌你老母無知既人真係特別可怕
仲有條戇尻話唔應該俾救生員戴超, 費事佢地訓覺, 咁同冬天我唔俾你著褸有乜分別? 太陽幾撚晒你知唔知, 佢地要企係上面幾撚多個鐘你知唔知?
你條豬西就入場晒幾個鐘太陽, 踢下水撥兩下然後屌臭個救生員就返屋企涼冷氣, 有幾多個救生員每日剩係返九個鐘你知唔知?一係返得幾粒鐘, 一係就返十幾粒鐘
掉返轉你企係度, 唔好話副超, 你唔撚中暑訓係度我都偷笑
收得你幾錢粒鐘? 落標就舊幾兩舊一粒鐘, 落到去個老救到有八九十都算唔錯, 幾十蚊要求人地暴曬、長期啤撚住個池, 仲要唔俾去廁所唔俾裝女唔俾戴超唔俾玩電話, 有d仲要唔俾坐
問心丫, 唔係d傻西讀唔成書或者懶到出汁, 我都唔知救生員份工有乜咁吸引, 邊有正常人頂得順?
要搵錢, 地盤散工都七至九舊水一日

繼續
屌你老母救生員, 標準池一半都唔知有冇既大細, 你同我講你睇唔撚住?
你老母陷家拎你望緊人對波定自己部電話大家心裡有數, 唔好同我講乜乜99
一千個救生員裡面有一個做足野, 果個都做老闆, 你地自己知架啦
唔好同我講有乜死角乜乜七七, 個池第一日開? 定你第一日做?
平時唔覺意就走咁一個兩個食煙、去廁所(訓覺)、落機房(食煙), 一堆戇鳩藉口, 唔係我地唔知你做乜鳩, 係叫體諒下你唔想你慘過坐監咁碌鳩咁係個池到
屌你老母返兩個又話唔夠人, 返多一兩個就連體嬰咁痴膠住係度吹水, 你老味你味水都醒d丫, 望撚住個池黎吹得唔撚得呀天才?
你老味面對面你同佢吹乜尻呀? 賓周呀? 兩條麻甩佬駛唔駛咁含情脈脈呀? 仆街有客投訴我點解話呀? 請你返黎望池定望住個同事呀? 你地結婚我駛唔駛做人情呀屌那媽?
仲有果d無啦啦就落機房, 屌你屎忽你個漂水桶穿架? 一兩個鐘落去一次做乜尻呀? 咁你拎桶漂水上黎倒池面算啦, 反正一個鐘乜春都揮發晒
你個池有幾撚大要倒漂水倒咁撚密呀? 定你成個機房d制d泵都係壞架? 定時定候落去熄泵開泵? 你自己戇尻唔好當其他人都戇尻啦
裝水果d又係, 俾你落黎裝水唔係俾你落黎撩女同事, 你要撩咪食飯時間、收工時間撩女囉, 冇話唔俾你撩喎, 你點撩都好, 佢都唔會走上個池到幫你打飛機架啦
返得果兩個人d池又係, 都係得果兩個人, 仲要其中一個係死煙剷, 你夠彊, 咪走出黎同我講我去食煙, 呢幾分鐘唔開池, 係要搵埋d戇尻藉口落機房、去廁所, 你係咪腎虧呀? 一個鐘去咁多次廁所既? 曬唔夠咩? 唔夠大汗咩? 柯血水呀屌你?
一個池要幾多個救生員先開得你唔係唔知呀? 你少咁個仲要話我聽, 你想我俾乜七野反應你?
仲有果d明明仲有客泳緊水, 陷家拎一堆人結伴同行咁死落機房食煙, 得返池頭一條豬西坐係入口度發吽逗, 你冇撚病呀嘛? 個客係池尾死撚左, 我斬唔斬七你好呀? 十幾廿歲, 唔係十幾廿個月呀嘛? 個腦用黎諗野架, 唔好剩係坐住好冇呀?
仲有果d撚屌返黎訓覺, 累你咪死落個更台到企下囉, 請你果陣你同意以呢個戇尻薪酬接受呢份工作架, 我冇逼尻你架, 唔係我對你差呀, 係你自願接受你間公司咁樣刻薄你詐, 唔好成日話d會所同事針尻對你呀豬西
你個工作責任就係要監控住泳客既安全呀, 我呢度唔係咩農田要擺個稻草人係度趕雀呀, 你明唔撚明呀?
講埋乜乜七七小朋友個家長責任最大, 我又唔撚見有報導話個救生員跳落水救人, 你連發現都發現唔到, 你邊七到好意思話鳩人地個家長呀?

我知, 而家d人對救生員有一堆極不合理既要求, 收人二分四當人狗都不如, 慘撚過掃地阿嬸
掉返轉救生員質素參差不齊你地自己都知, 唔好講工作態度, 有幾多豬西演習游水慢撚過阿婆你地心裡有數
始終牽涉人命問題, 講再多膠話, 救生員話冇責任就係戇尻中既戇尻, 但都唔該d花生友俾返個正常人既心態出黎
消防員都唔係老鳳救到火, 醫生都唔係老鳳救得醒人, 當然救生員都一樣
不過唔撚該你班老救, 作為第一防線, 似返個人, 做好本份, 先同我走出黎講乜乜99責任問題
死左個人, 個問題係邊個身上都係, 都係一條人命
救生員應該唔洗再返工
咁不如索性取消左佢 因為無分別係度,我反而好奇有無數字真係救返幾多人
班救生狗最叻就係將個矛頭轉移去父母到開頭屌冇父母陪同,到有父母陪同又屌父母冇睇住,咁請你返黎把撚
其實意外率本身都係得1%,而且比錢請佢地返黎連1%都睇唔到,即係得0.幾%用途,又會令人以為有人睇住,咁都係取消救生員,再名正言順咁100%屌父母吧啦。

比咁貴管理費養班0.幾%作用既人好唔抵。
你聽唔到啫你有眼望架下哇?
救生員已經好少需要出動,但需要出動嘅時候你又發白日夢
上面都有人分享過比救生員救返的經歷
雖然更多人係分享救生員睇唔到自己的經歷
我覺得救生員的功能唔係發現遇溺的人
而係拯救遇溺的人同急救
近排好似好多意外死亡新聞
咁辛苦,唔好做囉,集體罷工加pay 囉
而家係大家都係well paid, 我從來未聽過有救生員投訴太低人工/太辛苦
咁公眾有expectation, 對你地保障自己安全係好合理
呢個職業本身就係希望公眾,就算唔係游水健將,都能夠參與呢個有風險嘅運動,將個risk 減低,咁唔同一定要個個都swimming team, 考個牌先游水得咩
唔係發現遇溺的人?
發現到只係你好彩
要求救生員返足全日 注意到每一位泳客的狀況根本唔現實
告唔入架喇 只要影唔到佢玩手機同訓教 佢話聽唔到睇唔到就無事同埋呢單野老母做乜撚 係隔離咋喎
法例黎,咪咁無知,唔係法例,無私人會所泳池想有救生員

第132CA章 《泳池規例》 ── 第12條 救生與急救員
100%
12.救生與急救員
泳池的持牌人須作出安排,使泳池在向泳客開放的所有時間,有不少於2名救生員在場當值,而該等救生員須持有由獲得署長為此目的而批准的協會所發出的有效救生及急救合資格證明書,證明持證人的技能標準並不低於香港拯溺總會泳池救生章持有人的技能標準: (2005年第39號法律公告)
但署長可應申請而於任何特定個案中,修改或免去本條所訂的全部或任何規定。 (1961年A119號政府公告)
假設泳池唔多人,你覺得呢
我都有同樣情況
個陣我隻腳掂唔到地
個頭又出唔到水面
跟住開始無氣
感覺自己會死
之後係咁划隻手
等死之際
發現自己沉咗落水底
之後喺水底用盡力一腳跳起
配合隻手划上去
成功突到少少個頭出嚟呼吸
再慢慢跳去池邊
嘩好長 thanks
救生員當值時應該禁止帶電話
好似係老豆嚟
講野前諗一諗自己係咪真係咁有責任感 身邊又有幾多個咁既人
所以宜家好多私人會所都特登set cctv對住d救生員
一陣事主告鳩管理公司 管理公司睇返錄影就清楚哂 可以卸責比泳池管理contractor
點為之多 點為之唔多?
返幾長時間?
我覺得呢d都係影響因素黎
如果好似泳班固定一班人 教練仲可以透過數人數知道有冇人突然唔見左
但d人不停出出入入
有個人唔見左究竟係沉左落底定係走左根本唔會知
做家長係咁辛苦架啦 冇人拎住支槍逼佢做架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞