君臨天下遇溺女童為韓國籍 兩名當值救生員:無聽見呼救聲

775 回覆
172 Like 35 Dislike

尖沙嘴君臨天下會所泳池兩女童遇溺事件,意外細節逐步曝光。據了解,兩名7歲女童本身懂游泳,當時有家人陪同,該泳池水深1.5米,有兩名救生員當值,事發時卻未發現兩女童遇溺呼救,她們被救起時沒穿救生衣及水泡,至於遇溺原因仍待深入警方調查。

消息稱,兩女童當時在會所一個約1.5米深室外池游泳,兩女童都有家人陪同,家人案發時身處池邊,兩名當值救生員事後皆表示,聽不到兩女童遇溺呼叫聲。

事發時池邊有泳客,發現女童溺水後十分緊張,女童被救起後慌忙離開。據兩女童家長表示,兩女童懂得游水。
記者今(29日)晨重返君臨天下了解,發現出事的會所泳池未有開放。

事發於昨(28日)晚8時29分,兩名女童游泳期間遇溺昏迷,救援員趕抵將二人送院搶救,其中一名姓熊女童證實不治;另一韓國籍女童日前情况仍然危殆。

沉咗落水點呼救呀?! 正戇鳩仔
blublublublublu
我細個試過去兩米池。
個時唔識踩水,但又唔知點解想作死
想試下移出小小(離池邊兩米左右)
結果成個人沉左落池底 , 企左係池底
個下有啲無奈 , 因為我的確係遇溺 ,
但又唔係抽筋爭扎個種。
我伸高隻手 , 跳左兩三下 , 個頭出唔到水面
得隻手出左水面揮幾下手 , 但似乎無人理我。
所以我最終決定跳下跳下 , 跳返池邊。
雖然2米唔算遠 , 但係水底有阻力好難移動
我估可能跳左1分鐘左右 ,
最後幾乎窒息個下成功捉住池邊…
以後會有水鬼搵替身,個池唔游得
呢班垃圾仲成日話加人工
search返D舊聞, 好似無乜救生員因為"欠專注", 無救到而被判入獄.
最近嗰單只係因為夾口供, 判誤導警務人員罪, 160小時社會服務令.
即係, 唔好指意救生員救人, 你死咗佢地係無咩野要孭上身.
如果真係有水鬼既 咁差唔多十年前就已經有啦
有人跳樓跌落個池度
啲救生員坐係到打機多 邊係救人
把嘴喺水叫救命
巴打咁細個都咁冷靜
聽唔到?你有眼架嘛….
即係閉氣一分鐘以上?
其實好多時遇溺 , 都係比想像中平靜。
如果我距離池邊超過五米…
yes
死咗嘅出句聲

OK 無人死
浸住,點嗌呀
所以10年前隻水鬼已經搵到替身
父母去左邊?
我諗起呢單:

七旬婦到觀塘泳池在池中與泳客相撞,15分鐘後被其他泳客發現她昏迷在池底,送院留醫10日後死亡。

死因庭早前就老婦的死作研訊,聆訊披露案發時有4名救生員在場,惟除了兩名在更台的救生員外,兩名負責巡查的救生員分別因肚痛及頭暈而在廁所或更台下工作,在更台上的救生員又稱台上觀看有盲點。

死因裁判官黃偉權今(18日)對於救生員15分鐘都未有發現有人遇溺感到非常驚訝,批評他們未有完全履行職責,裁定老婦死於意外。
家長陪同都睇唔到 仲話佢兩個識游水
個撚個就走去屌救生員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞