君臨天下遇溺女童為韓國籍 兩名當值救生員:無聽見呼救聲

775 回覆
172 Like 35 Dislike
好多人覺得 救生員 = 識游水的保安
好多人話好易做 但自己又唔去做

利申: 唔識游水 唔會落水 唔會攪到救生員
冇學過 youtube google自學 所以半桶水
浸係水入面其實點叫得出聲, 真係要靠救生員望住個池睇有咩唔妥.

上網睇對比返都似
希望有住君臨嘅巴打影實景圖
細過係1.8米既泳池度學游水, 成個池其實好多人, 我身高1.6米, 游游下去左1.7米已經掂唔到地,開始緊張, 跟住諗住行去1.8米既石邊度爬上岸, 點知d石好難捉緊, 爬極都上唔到, d人係隔離完全唔知我出事, 最後彈下彈下行返轉頭,上岸前差d暈低....個感覺好無助
20分鐘一次,一小時五三次,加次數唔該加埋人工
會所救生員有冇牌都成問題
所以老豆咪受到佢應得嘅懲罰 直頭冇咗兩個親生骨肉
但救生員呢 好多人講到佢完全無責任咁
大家有無留意 死親人多數都係私人住宅
政府明明有套完整當值系統,但班私人屋苑想有服務又唔願比錢,跟住你班友又只係屌個救生員
我上面#23嗰個好似係公眾泳池喎
你唔撚識自由市場乜乜乜?
On9仔,駛唔駛帶埋信號彈,一浸親就射醒個救生員呀?
屌你老母專業救生員識分架啦,禁禁禁,禁你老母個臭閪咩
垃圾驚死撚
有一個未死
點會啊 單新聞一出個個未審先判話係救生員責任wor
根據10:20原則,即使香港的泳池的救生員可能不足,一分鐘應該都要足夠掃視泳池範圍幾次。見到一個人幾次都完全唔郁,都要當機立斷行動㗎嘞。我地會睇埋佢落最初池識游定唔識游做判斷嘅。
今日去屋苑泳池游水
見到救生員認真左
唔會夾硬開 至少我未見過會咁做
咁個地球唔用得
私人游泳池得果幾十人
如果救生員係真係返緊工
一個個泳客咁望一眼
望晒全場都係十秒八秒
正常遇溺時間幾分鐘
已經有幾次機會望到
仲要兩個救生員

請返黎跟本係等於冇
睇清楚新聞,係個泳客急急腳走,唔係個救生員急急腳走
其實大人帶細路去游水
向來最主要都係靠個大人睇住
做過救生員都知
游水既人個個頭都係浮下沉下
有時啲人又中意潛水
潛一段時間先上水
個頭起呢個位潛
起第二個位上返水
點睇?!
無可能怪晒個救生員喎
你知唔知個泳池好細?
所以電視教壞人
我細細個已經喺度諗 點解浸親會大叫救命
你個口喺水面上的話其實either水淺or踩緊水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞