[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
有冇諗過同事讀返個part time degree
係, written test 唔係奇怪野
佢想轉... 就要補返啊
都都都 都都都 都都都都 大大大
正常唔會, 如果你係薯仔位~
2 - 4 星期
你考慮左成功機會,同埋肯take唔成功就要去新公司嘅risk咪得囉
想問下係邊方面好DDDDDDDDDDDD?
因為入market research公司的話,會怕俾人感覺只係advisory,冇follow through / execution, 而且focus會多啲喺retail related
如果想再去到做tech/digital related 公司 (e.g. microsoft, accenture / digital consulting etc) 會比較困難

之前唔太算帶過人,有同事幫我處理execution野 / 帶intern做project
想如果想食回頭草的話,份email 又應該點打?
Can I return and eat your grasses
Your backyard (grasses) taste better.
一日未出offer,一路keep住平常心
但擺喺2次interview後係咪代表冇咁重視個written?
thanks!
唔一定
手勢習慣嚟
唔係, 都係keep warm 野
Hello 方丈, 想問如果之前辭職時腦細已經唔太歡喜。 我依家仲想short notice 既話觀感係咪真係好差?

利申: 有做足自己嘢 handover 啲嘢都準備足 淨係想早啲走可以抖下
因為另一間太細, 所以(1) 好啲
2 間都唔係好理想, 但係最少你可以返住搵
你咁唔算帶過, (2) 會加分少少, 因為你終於有direct report
如果人工都咁上下, 真係50/50, 睇你job role preference
唔應該打email
打電話啦好嘛....
溝女send email 溝, 唔work 架喎...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞