[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
1 條team每個grade可能得2,3個headcounts,但send cv可能有幾十封,甚至過百封

多謝各位意見,我會認真諗一諗前路
咁易我班batchmate都做咗啦
咁你繼續做audit狗
早一兩年真係有諗過,但依家覺得入去由senior grade做起不了
第一件事唔好下下拎batchmate尼比較先,你SA3走左同人地已經唔同,冇得比較
條path已經唔同左,一個轉左一個直行點期待終點一樣兼同時到達啫
做錯決定(你自己認為)就諗下點修正,望住人地追冇意思
咁就唔好眼紅人地留係big 4高人工過你,亦都唔好諗住個價會追得番
因為你事實上真係原地踏步緊
你覺得佢地易d定係你易d?
step1:而家開始一直搵,直至搵到目標價offer就得架啦,市場會話你知要留係呢間公司幾耐先搵到。

我唔覺得manager grade 轉其他會易喎,易就唔洗discount出去commercial firm或者局住做audit
係嫁,成日big 4 ecosystem出尼d人倒模一樣,供應又咁多
你同batchmate都難,人地起碼易你少少因為big 4 internal team轉,你唔係
係供求問題
你轉去唔做audit 嘅consultancy team有冇諗過人哋都有其他選擇
例如好似我咁做緊HR
如果入Big 4 做HR consultancy 應該會易過你
Exact7ly
佢冇啦,個ego大到
我我我我我我我我我我
你有冇fs底?或者識啲特別嘢eg IFRS 17,識咪搶手囉

易唔易唔止睇grade,仲有你以前做咩industry 同客
我唔係果行都覺得佢睇得自己咁高

眼紅同期又唔諗條路自己揀

值幾多係市場話事
講真大把出返去commercial firm果d人好多都好似我咁諗想快d加返個價,有d返去做返audit,我唔覺得我唔正常喎,點解唔係講commercial firm出手好撚低,而係好似係我有問題
唔係想話佢地易,只係佢地要轉會易過你依家咁係出面apply
我明我份cv再係咁會好jumpy,我都講咗我會再諗諗
眼紅同期想追人地個人工呢個得啖笑,你話本身個個位渴市都話有得研究下

其實big 4 audit真係一個相對入行門檻低但exit path窄到無輪,所有人既training route to QP standardize晒
千千萬萬個一模一樣既人係個market度,請邊個都冇所謂反正skill set一樣

移民潮得益又少,因為本身唔夠位升而家free番少少出尼,聽講岩岩美國甩左CPA互認,仲有GBA爭飯食

個value一路跌緊,如果我自己做呢行都頭痕
因為人工同工作量係正比
Commercial firm係冇consultancy workload 大咁多
有時真係唔明白pure audit點轉advisory/internal services,cv又唔係特別勁,做野又唔一定好,試過面試過m&a advisory比人challenge無直接經驗,但問題又有audit轉過去
你轉左出去commercial firm先知出手低過big 4咩?
其他轉出commercial firm嘅人又係轉左出去先知出手唔夠big 4咩?
只可以講條路係你自己揀
你無得唔想捱big 4 audit個workload但又想要big 4個pay

一個人覺得你有問題,可能係佢錯;但係當個個人都覺得你有問題,咁你就反省下啦
咁我又唔係講追平>60k喎,追貼低一萬左右好多人都係咁諗架啦
貪錢又有能力叫野心
貪錢但懶惰叫發夢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞