[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
無degree會死左9成,我自己出ad都request grad

唔鐘意buyer呢個term,除左買野就唔識做其他野咁
我係做procurement related既工作
商界都未必有 老實講
新product,咩賣點,distribution channel, 賣幾錢都可以product development工作喎,睇公司點分工啦
可能一個team都幾個人分工
Thanks chings

因為份工都去到pass final interview傾價階段
跳完都係想羅高d 人工match番個offer

不過你地咁講 都覺得庸人自擾 到時再reject
無degree收得皮啦
由其是外資大fmcg
唔啱咪禮貌地withdraw,出offer一定要接受?同埋未出offer就唔好ff咁多

用呢個offer跳草裙舞你都take幾大risk,如果而家公司放你走,咁你咪要硬食個唔想做嘅offer
你開始有industry經驗,睇學歷比重會少d,因為你開始有tracked record

唔知你原來做咩product同fmcg做咩product啦,fmcg有佢既ecosystem,merchandising客戶至上唯快不破冇乜規距對我尼講係好大既hesitation,無做過就係無做過

你開左個頭先,可能一路做product development落去呢
你明明係話唔啱
而家又話係想攞高啲人工
兩件事嚟㗎巴打
係reject 禮貌啲就ok
end to end process啦,唔好咁武斷啦ching
佢要讀番個degree
去mnc會易好多
跳草裙舞就好pro?
唔pro my bad
因為想走都係人工問題
就算出 會就咁reject offer thank you
可能做果行厭果行啦
香港merchandising夕陽就係人都知,轉行反而見做admin多,轉到procurement真係唔多,大家中文都叫採購,common skills唔多

buyer買手就易少少既

學歷真係一個問題,我做咁耐全個部門都係u grad,有non u grad就果d都係嬸嬸就快退休
有d公司執得嚴short notice嘅話last employment day一定要係working day
返埋星期一就最安全,趕住返新工就試左星期日last day先
apply果陣直接寫明apply manager
如果佢本身無同員工communicate平均增幅,咁佢真係唔應該同你講架喎

其實唔駛咁執著依個問題,一年後有好路數你都走架啦
直接講~
thanks
個申請係經佢哋官網個platform去報
咁嘅情況 我可唔可以直接喺interview嗰陣時
同對面直接講其實我想apply manager?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞