[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
想問如果CV幾份工,除咗一份做得耐d>3年之外,其他都係大半年,一年,如果依家呢份想做夠2年就轉工,比人既感覺會唔會好jumpy?但commercial firm d人工真係好低
咁你咪著少少西裝
唔洗jacket, 唔洗著褲,就咁恤衫影張相,著幾分鐘, 件衫都會好拮肉?
https://youtu.be/OySozeQNWKg

如果你係講background check, 以上會有info
如果你係講睇家底個啲, personal bias 人人都會有, 其實樣都已經係....
會, 因為你真係跳
次次拍拖都係幾個月貨仔, 會唔會俾男仔覺得我唔stable?
諗點justify 好過
唔洗著褲
就算相都唔show,除非你係fg咩經驗都冇。唔係嘅hr同agent睇完覺得你ok就會搵你
多口一句男仔覺得唔stable同平日表現及樣貌有關,但唔包括百人斬果啲戰績
老實講我唔係唔想做長d,但留得耐加得又少,轉工人地又只會根據你現在既人工加1個%
想問下如果通知期係兩個月,如果30/5/2022遞信,Last Day係29/7/2022,有冇錯?
孖煙通
你係咪sales先
30/5/22-29/6/22 (1mth)
30/6/22-29/7/22 (1mth)

ching好簡單的數學
intern是但有offer就食啦
比喻姐
正常都會過一年
有上司都可以, 但點解唔搵得HR
intern 咩, 我以為佢搵HRA....
想問方丈 hrbp 大概係做啲咩
收到hrbp intern offer但係佢講完都唔係好明係要做咩
如果我依家依份想做2年就轉工,加20%人工,可以有乜藉口,e.g.internal rating? 定你建議我做3-4年先justify加到呢個價?想搵份50幾k人工,感覺上一出big 4個價愈差愈遠咁
講咁耐終於知你係big4 related,即係account or tax or audit
不嬲都係big4內部升到一個人工,轉出尼求舒服少少但人工就唔會咁升法
commercial係咁,你諗下個供求,年年一堆big4轉出尼

你做唔夠一年即係連一個FY都未做完,點信你識做野呀
乾淨企理就可以啦,唯一提下係唔好用結婚相cut自己出尼

見過幾個人係咁,衰過唔放相
要舒服 人工要discount 好公平啊
唔明佢嘈乜

可能佢覺得有能力做上層可以捽人做

年年好多big4狗做幾年出返嚟

做得嗰1年未夠想加20% 佢憑咩同人爭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞