[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
你見哂先say no 都唔會pro 左
你好呀方丈
我依家做左大概4年野 一直都係做開大公司嘅ecommerce 但係近排生意差所以比公司redundant左
用左一個月搵工 依家有兩個offer on hand:
1. 大美資data analytics公司 (senior manager title, 冇同事report俾我)
2. 細香港本地ecommerce consulting公司 (manager title,不過會有junior同事report俾我)

兩間公司比嘅package差唔多 但對job role黎講 我係比較對2有興趣 但係擔心2對我如果之後想出番大公司做嘢會有困難,想請教下你做本地細公司再搵番外資大公司會唔會輸蝕d?

之後都會想繼續向tech / digital related既方向發展,唔知data research / market research 公司會唔會唔夠relevant?
唔同,佢講多好多自己野
as Hr 睇, 唔覺得好加分, 但如果你係0 FMCG exp , 點都會有啲用既...
友愛
其實唔完全係 KA team 都唔弱
吓? 你冇degree?!
佢應該係講, 唔要新offer , 但廢物回收前用黎R 下現公司野
冇degree , 連admi 都難請...
利申ex MNC FMCG HR
Welcome to LinkG
因為如果有其他, HR 會第一水screen 走你啊...
笑左 mean mean erikson
可以, incl in your self intro
我哩到intern 都80-120 喎...depends on exp
(1) 會好DD, DD, DD, DDDDDDDDDDDDD
你有冇帶過人?
有degree點會去做merchandising咁睇唔開啫
可能我工作經驗比較solid就睇少啲學歷比重
所以新工咁快出offer比我我都好surprise
Contract都準備簽了希望新工順利
呢個真
眾多merchant仔心聲
所以咁難轉行
自己細個唔夠努力,唯有而家諗好啲後路
正常
DD Do DD Do DD D DaDaDa
咁做完會唔會再叫我in多次
多謝解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞