[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
你指轉做buyer,離開merchandising?
我有d混亂
咁做完fmcg product development aim轉入去做fmcg buyer會有優勢既
喂呀,你唔熟果行就...等其他人答啦
但好似好唔pro咁 人地jd 寫明
我係in in下因為個過程發覺自己唔岩
依家去到話出offer

應唔應該用新offer跳草裙舞
但自己同一時in緊間公司好有興趣
ok 唔該曬方丈
我都好奇咁問左個HR上一年個salary review同埋平均個增幅係點 佢都答得有啲避忌咁 似乎真係唔好expect太多
你google咁叻唔洗我地幫你啦

你有冇棍我冇興趣知
ngo每年budget好睇上面點批架喎
product development 唔係r&d一部分咩?
首先,你有冇degree,呢個係basic of the basic既入場劵
你入左fmcg再轉fmcg buyer或者supermarket buyer問題不大既, transferrable skills ar ma

咁都唔太算係轉行,睇少d廠囉,再轉purchasing procurement果d就睇你做化啦,買野係一門學問,都缺人既個market
其實我都唔識做inventory planning forecast 果d嫁
冗員尼
咩叫好唔pro有咩問題
in in下發覺唔啱就跳船好正常啊
proof到fit in culture先,加product knowledge
大把人做sales做tech轉入去做buyer
你身份係candidate
憑咩跳草裙舞?
同埋跳完你想得到啲乜
um...佢自己做marketing,仲係fg,其實都未知個世界係咩樣

佢比錯科我有出聲話佢
比個example你霸王洗頭水,我都唔識答你佢係咩,咪fmcg囉
佢可以opt in做埋廠同distribution, but they can also outsource everything

但merchandising一定同廠有關,幫個客做野咁
冇人工加就唯有做1-2年儲啲經驗過檔去其他
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞