[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
reporting 要行一年先算full cycle
budgeting 起碼3年
m&a 5年以上

做2年轉工,不如講下你想點先sell到自己識做呢d野in commerical world?

仲未計你係SA2,SA3定M轉左出尼,你話想追50k up即係未升m就出左尼,我估
當d M係60k in big 4減緊人工都要轉入commercial
我同727係唔同ac可能撈亂咗
老實講同屆留係big 4果d已經>60k,咁我仲搵緊40幾k唔叫差太遠叫咩先,你可能話big 4 wok無得咁計,我有試過遞cv去related line但又唔係audit,一係無得面試,又或者無offer,想追下價好似比你地講到好好高騖遠咁
我覺得好似check 到多d 野,比較在意係mortgage 個部份,好似連我d 錢點黎,借左幾多都知咁
同屆big 4 60k up你有冇諗過係佢哋有本事有能力先上到m grade
你做banking應該會check埋信貸
所以我咪覺得遲多幾年我可能後悔當時點解senior grade走
其實你轉得出黎就預左人工會加得慢過留係big 4
或者直接d講,唔好expect有得追價
佢已經放棄左,人地上到位已經唔關佢事
坦白講 睇你點取捨
你想舒服 轉出嚟人工要discount
你話唔係嘅 想搵多個錢 咪繼續係big4捱
但係信貸會check 埋資金來源?係detail 到我放邊隻股票套現都知咁真心有點不安
你後悔並唔代表你依家亂咁轉工對你嘅career會有好處
所以我有試過send cv去big 4唔係做audit果 d team,難轉到乜咁,唔同audit有手有腳正常智商就收
唉,我都知......
追價要睇個市場,當big 4 m係commcericla轉finance manager個市場消化唔晒要減人工先on到board既時候
你中途跳出尼既唯一優勢係commercial exposure比big 4 m多dd,偏偏又唔肯invest時間年年轉工跳到條career path亂左,呢d唔係好高騖遠而係天真無邪,咁講會唔會開心少少?

計commercial經驗冇多過同期big 4 M,計捱得又似唔夠big 4 wok開咁捱得,你望住係人地被比下去係正常,因為人地迫科賣血賣左五六年,而你冇好好利用自己優勢提早拉開距離

你用big 4 m benchmark自己係用錯對象,因為你既同級對象其實係SA3出尼一兩年果班
你想轉IT team?
你自己做it啫,個個都做it咩
big 4 related team 但又唔係audit 咪tax or advisory
big 4有條team做IT service做pentest賣solutions
因為d manager 會將我個情況用第三人稱講出黎,當然佢冇講名我又可能自動入座,但咁樣都係唔舒服
只係想知佢地仲知幾多野姐
你估得你想轉去big 4 non-audit role咩?
得你知果d team性價比高過audit?
果d係tech人,佢accounting底唔會咁樣入team囉
點知佢係咪咁睇唔開玩到咁大
乜真係咁難入咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞