[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
出返commercial firm叫懶?咁好多人都中你個定義
我夠想老豆係李嘉成,應該唔止得我一個咁諗
你用你batchmate比較喎,追完一萬你又會想追多一萬嫁啦
你咁鐘意同人比較

只可以講你愈跳只會愈難搞
我明既唔該你巴打
唔係個個都好似你咁又要轉出去又要嫌人工低
咁我又唔係想老豆係李嘉誠,係李家誠就得

咁就唔係大想頭架啦
佢咁亂咁轉工,結果只會連其他轉左出commercial firm嘅人都追唔到
方丈你好
請問我在試用期內最後一日,同HR講唔做
要過多七日走定會即日走?
唔該
離職通知期個clause點寫?
最緊要阿媽係徐子琪
「入職後滿一個月(試用期內),雙方需要7日通知期或相等之代通知金才解除僱傭關係「
唔好意思我搵返呢條clause

咁想問下如果31號講 我即是要做多7日
6月3日係紅日係味都會計1日呢?
唔該
通知果日仲係試用期就得
紅日都計一日
其實未必係commercial 出手低,係big 4要出得夠高先留得到人
當Commercial加左人工,big 4都會加更多留人
結論係佢望住人地big 4 pay永遠都追唔到
過多幾年佢d batchmate開始有人上partner
到時個gap只會更大,佢心理就更加唔平衡

根本出去果陣已經唔應該諗住追
100% 冇為意, 冇睇user 名
唔明你問乜... 你係想問而家做2 年會唔會跳, 定係到時叫價加幾多, 你不如理清思路先, 清~
根本big 4就同commercial比唔到,都唔係apple to apple一係big 4 4間比,一係commercial比commercial,公院醫生都唔會同私家比啦
你係咪CV 出左事, 冇interview 唔一定係你background 死左
人地去到某個數而你去唔到, 真係你黑仔,
定係同時都有可能有少少能力因素?
佢講一句, 你咁多聯想既
我以為你而家都後悔緊
笑出聲
佢而家開始後悔緊,過幾年後悔到揼春
又走黎老點人......
你真係真愛counter offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞