[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
Hi 方丈

是咁的,仲係大學生。黎緊summer返intern。

已經有A公司 offer,問緊我either 31/5 onboard或者 next batch 27/6 onboard。

但係自己本身想入B公司多d,聽日interview,問過,佢地打算安排intern 4/7 onboard。

我嘅做法,返A公司先,有offer,走(但係一個月咁早quit驚blacklist/之後bg check會gg/無reference letter etc.) 如果無offer,當無事發生過,繼續留係A公司。

學生哥唔識世界,所以問下你有冇咩對策/覺得點。
常, 但唔係見緊個陣已經謀人地等自己一年...
好野黎架
咁你apply 啦
你中意邊行?
我想追女, 想問下大家點追
咁大家都要知你想追大波定係追靚女定係乜
sales
可以點bad mouth HA 呢
我就愛国愛党既
你知唔知HR 做咩架其實?
可能突然要人要得急, 有交帶好過冇下文丫..
咁點解唔想, 講清楚俾人知好啲喎, 用左大家咁多時間
照寫一個月, 傾好左再改
咁玩, 2 邊會俾咩reference / return offer 你?
冇得要睇人底牌 (offer) 又唔想食成本 (AL 見工) 架喎
係未想走住就唔好去了
平手人工唔怪, 如果細去大
be helpful , be nice, 但唔好太假
31/5 返, 有offer 就quit
冇得咁多野怕
又想食薯片, 又要怕肥, 唔得的
[member][]
777月薪420k
thanks
但係有冇咩好理由同間公司解釋
Btw 如果真係有offer quit左
返一個月寫唔寫落CV
如果manager係interview完幾日後email我話會通知我關於下一步會做乜,係咪代表佢都對我有興趣?

係咪對我冇興趣就唔會晒時間email我?
Hr 要求做proficiency test 可以邊度搵sample 操
你怕啲乜
你當佢輕鬆版line mgr interview你咁咪得
啱啱打來
請左我
方丈
兩年經驗bank hr大概叫幾多k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞