[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
想問下in完收到電話話想傾下人工 問我幾時可以入職
係咪已經成功左一半?
我in一間外國startup 黎香港開office上星期in完final interview HR第日已經whatsapp我問我contact based接唔接受到 又傾好曬黎緊job duty又剩最後話要get internal approval跟住就會share埋offer stage

但到宜家過左成個星期都未有聲氣 應唔應該whatsapp催下佢
有offer有人肯請就唔叫aggressive
agent講野最多信一半,睇埋自己幾多斤兩
大公司絕大多數得
我交左初稿, 而家佢回哂稿, 我要改
你本身奴隸價?
而家唔係真係咁多人搵咋喎... 我唔覺得請人易左..
唔係, 正常procedure

btw 你個名
幾時deadline
agent 任催的, feel free~
想問下辭職後未放完既AL會點?
仲以為得 佢打過黎還我價
我好似有8 定10 本, 有幾個外國讀者都係一丁友係外國, 我諗住送俾佢地
屋企人要2 本, 改名個朋友仔我又送俾佢

我都唔知我會有幾多 可能自己去買本, 加下條數
折現
就係唔係agent我先遲疑左...佢in house HR黎
搭嘴講下,我而家呢份send左2份CV,呢份有得in,就搞掂左
另外拒絕左agent介紹既interview,五份左右

唔知你咩career level,in 3份冇回音真係唔算多,繼續send啦
有冇人知internal transfer冇相關工作經驗點解仲會請
如果lastday 係星期日係咪唔當通知期?
我今次係send左過百份先搵到
btw我係9 send
爬文啦 呢個post前幾頁有
自問有能力
只係想知一般轉工通常會加幾多
冇一般,又唔知你邊行
+50%至減人工走都有,點答你好呢

有冇能力唔係自己講嫁,有冇睇今日個壽司圖?上司可能覺得下屬只係一舊飯
我果行當時可能得20個opening
加自己好彩第一份就中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞