[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
可以加返的, 你update返HR 就得
咁其實最重要係快啲同佢講,叫佢唔好幫你fight啲咩啦,唔好比false hope同浪費大家嘅effort。
有排, 因為佢吹水話係都得
Procurement Intern 2nd in見hiring manager同做英文written test & excel test。有冇咩tips
會唔會再需要自我介紹多次,如果內容同1st in見hr 一樣,佢會唔會知?見hr嗰陣問過佢/佢問過嘅嘢會唔會再問?
除咗睇熟公司嘅資料同工作內容,有冇咩其他嘢需要準備?
見左好幾份intern都冇下文,開始焦慮
你當佢唔知你background 當1st in咁玩
interview詳情就參考方丈片

召喚打J巴
份工作證明寫咗自己做錯嘅野 比人睇到好肉酸
工作證明寫咗我做錯嘅嘢,見工比人睇到好7
interview參考方丈片啦

諗下點解想做procurement,你覺得procurement做咩,知唔知咩係rfq
都係呢d基本野
又真係比你召喚到
講漏左written test都係睇下你係咪文盲
excel就計數,好白痴但呢個世界有人唔識用excel計數
day day hit J ching ho
intern 冇咩好問, repeat 可能性都高
有冇prep 過情景題
吓, 佢點寫
多數都係2-3 日, 俾啲時間人做野~ or 你打返去問
+-x/應該冇人唔識掛
你通知期個clause係點寫?
之前有個cand,問佢識唔識vlookup
佢答識,好簡單,就咁拉就得

有d野人地心目中嘅識同你心目中嘅識可以相差好遠
vlookup就咁拉 真係
係,雖然好白痴但要都要test佢一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞