[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
如果願意升職後平手走,咁要等半年仲係咪適用?定係HR都係會懷疑candidate做唔住呢個grade所以要走?

timing轉少少,如果搵工過程之中,現公司升咗我,咁同新公司講返反而聽落係一個plus?
幻想左做千與千尋
係連登果陣就錢婆婆
返工果陣就湯婆婆
唔得
除左方丈講既agent first touch之外

agent follow up麻麻地可能你cv比client screen走左,就廢事update你,忙緊sell第二個cand了
Hi,方丈,請問如果有一份工,做咗兩個月覺得很不適合,繼而辭職,請問這種做法會否讓公司加我入黑名單?因為在道德上不是太好。或是堅持留一年?

我有些掙扎,覺得這種行為白費了上司因教導我而付出的心力,另一方面,自己真感覺有些少「頂不順」,今天竟然因工作不順而打算去看counseling了,但因為害怕被blacklist(因為是出名的中型公司),道德及會令到自己在行業「臭朵」,不敢離職。

謝謝,sorry for1999
唔啱做咪走囉
中型公司有咩好驚?
今日call左佢 仲話HR Team仲benchmark緊salary range 唯有等多陣...
因為行業有些少窄,因此害怕可能會令自己臭朵,被人認為是不負責任/任意妄為的人
補充少少,係類似知識產權行業,人數不太多
似拖緊,你未必係1st choice,或者唔急請人
no news is bad news in recruitment
番工雖然為錢,但去到情緒問題一律建議休息

把口生係人地度,如果上司係心胸狹窄,你做足2年都係會話你嘥佢心機教左你咁耐野,一樣臭朵

健康最緊要
唔會
不過走得就預左無得返轉頭
安排面試嘅pace同出offer嘅pace唔同好平常
不過見完工就應該好好放低,尤其是唔好諗no news is good news
Thanks,請問師兄最少返幾耐先可以避免比公司blacklist,是否最少都要一年?
睇完條片 有少少想方丈預告先如果一入hr條path就入HRBP team 係唔係一個好嘅選擇
你唔好轉牛角尖啦
唔係
你無HR底點樣去advice line點處理people issue
好的,不好意思,今天思維較混亂
未學行先學走
都是的,感謝師兄建議
都係,唔適合又何必強留,thanks
影響到生理心理就應該走,呢啲手尾可能好長,睇醫生都唔少錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞