[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
見左先,了解多d個role做咩先
反正都要佢請你先有得諗做唔做得過
就係因為有其他原因先要勸你放低
方方你好,有2條問題想請教一下:

1.離職原因係公司已經調我去做高一級職位既野幾個月,計劃近期升職及加人工,但人工加幅太少(under market price),應唔應該同HR講呢個真實原因或有無其他原因會令HR滿意,例如講尋求更好發展機會。

2.想請問take 左個offer同埋Resign 左,同時都in 緊其他公司,HR問起Resign 左未應該點答,發現個offer 唔係心目中最想要,暫時想騎牛搵馬,唔知點答先令HR & Manager 滿意
方丈你好
最近做會計因為OT 工時長到離曬譜(大半個月日日2300收工)兼頂唔住腦細resign 咗
想搵份可以 work life balance 嘅工
Interview 個下係咪應該要講清楚?會唔會影響到觀感
方丈:
想問下 我phone in之後幾日就收到hr電話
叫我填表,補返文件,之後就壓下我價,問下我可唔可以幾多號前離到職

咁其實個成功機會大唔大
1. 同上司講,佢幫你fight先有用
2. 你依家份工有無迫切原因要即刻走先?你搵到啱先走,順手坐實埋個升職,對你嘅好處會好過你為走而走
總之佢無出offer你就唔好ff
上司有fight唔成功,已經交左信離職,take 左有個人工高但公司牌頭中等既offer ,想搵更好,不過呢排預備見工前想預備點答得更加體面,因為我遞咗信
咁做有d蠢,如果佢留就順勢留多陣
你仲有幾耐last day?唔太快last day嘅話唔需要咩都講比人知
我係一個月通知,離職一星期左右, 有心儀公司first interview 成功左,黎緊預備second in ,都預左HR會問辭咗職未,通知期幾耐同幾時可以返工,所以唔知點答,答佢take左個offer想搵更好就死硬啦…..
發覺好多問題都好常見 全部睇下片就明點答
建議你睇返方丈啲片諗吓點包裝個問法同埋每個人嘅 work life balance都好唔同,可能要再細節啲諗自身既work life balance係咩先。

因為特別係會計呢行,除非份工真喺養老post,唔係既話ot基本上喺無可避免。mgr既balance同你心目中嘅balance可以有好大個gap
或者你嘗試將個回覆重點放返喺幾時可以返新工度?「正常一個月通知但如果公司有需要可以同舊公司傾吓盡量早啲因為本身儲落啲年假。」

唔係呃但佢問你果一串問題嘅根本原因應該都只喺想知佢如果請你要幾時先有人用
弱智
做左先上黎問有咩用
成班伸手黨
好似打J巴話齋 呢輪啲留言好悶
應該話做錯左先上黎問有咩用
你啱
call him on monday
升職唔會係minus
半年後平手走你喜歡, 問題不大
收皮~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞