[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
咁你試下囉你都係想試啫
可能成功果個係你呢
你都識人入去做知“實際環境”
上黎問有乜意思
點睇headhunt
問題係人地答完你係咁反駁
我叫你google囉 講左十萬次
之前連登都唔少人屌過 自己搵啦

聽多啲意見你有聽咩? 呢度幾個人都話麻麻你又唔信咁你想點?
你個frd講到咁好咪狗衝囉
方丈有片講過
最近想轉工,又咁啱有個舊上司話佢公司請人問我有冇興趣。一開始聽都覺得幾好、可以試下,但係之後越諗越覺得對間公司冇咩興趣、唔係咁想返。HR打嚟約咗見工時間,其實我應唔應該見呢?
(3成想返,7成唔想)
唔係咁想返嘅原因係咩?
因為對間公司冇興趣 返緊marketing工,本身諗住轉新範疇(另一個field 嘅marketing)都幾好,但係個間公司本身做緊嘅嘢我興趣唔大。雖然舊上司有透露佢個邊人工應該幾好,但係我冇未興趣所以foresee最後都未必會take offer。諗緊要唔要見下睇下個價同埋感受下interview(返咗成年工都係時候諗下轉工,想睇下行情)

但係interview 完最後唔take offer好似會消耗咗舊上司個人情,同埋去interview又要請假個啲好麻煩,所似好struggle
其實你應該諗清楚先叫佢安排interview
如果公司嘅business唔岩,你感受完interview都唔會岩
咁不如早d講
始終你唔係普通入cv去apply份工
一個月就辭職嘅intern,你當賺pocket money就得
唔會對cv有幫助
想問下方丈點睇信貸呢個industry~
間公司名有類似fintech咁
有牌大耳窿
我想 confirm下係味有無get 錯
你VP 係咩title name ? Vice-persistent
收到未啊~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞