[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
你果行咁兇險嘅咩
佢似唔識分吹水定認真討論
其實我睇左好幾次都唔係好明佢想問嘅問題係咩
明明講緊轉perm 之後跳左steps講bg check
媽啊我好亂
你心目中嘅想上位係上到邊先?

同埋上位易唔易,唔係就咁睇公司/team size
多謝指教
佢真心覺得自己值,咪叫佢去搵loh,有公司接即係代表嗰個係佢嘅價。佢呢個情況,唔通又同佢講坐返3 5 7年,等公司派糖比乖嘅小朋友咩,都聽唔入耳啦。
至於counteroffer,當然係真心講,都係自己經驗之談。

真心認為多數公司係唔會proactive幫員工追市價。如果搵到offer,現公司肯match到差唔多,無其他趕著走嘅issue,留多陣係保留左再搵工嘅機會。

我唔會叫人拎住個 offer fing吓fing吓要脅要counteroffer,而係如果公司主動肯比,我傾向會接受。
多謝意見
公司未必批你, 因為最安全係跟sick cert, 你要問你HR 肯唔肯
大個間
佢覺得自己值更多, 但唔係因為佢做左啲咩, 係因為佢啲同期值多啲
方丈你好🙇🏻‍♀️
想問下 我20號個陣收到個offer,但佢出得比我Expected salary低幾多下,我就覆佢話可唔可以高啲阿?如果唔係我要再考慮下先(高啲但都低過我一開始叫個價)
佢話跟住個星期頭會覆我,點知今日都未覆
係咪姐係佢唔想比收返offer了

明明唔想點解仲要叫人等佢覆
唔需要諗原因
冇offer一日都要繼續搵下minimise個risk
打俾佢啦
直接向對家HR話no pay leave影響收入 所以搵新機會
想請問下cv想唔disclose上一份工以免俾人覺得我jumpy, reference check會唔會check到?
多謝ching
唔jumpy但空白期喎,做左幾耐呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞