[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
升左坐最少半年就閃
明白,咁有13個月都要講?
唔講你係咪想除埋入去你月邯, 等佢覺得你有心mislead 佢~?
唔係有心拖你, 太得閒定你咁乞人憎咩
你邊有咁重要...
係因為1. 唔係priority ; 2. 個位唔急; 3. 唔洗approval 咩
自己不嬲都係分開寫

原來咁就除12寫會出reference check出事咁大鑊,有幸見過fd個cv,佢end contract bonus加埋入去當月薪
以為同hr clarify番就冇事
FG問下
第一年AL pro-rata應該係點計
係預支第二年既大假?
clarify 到, 但你點stop HR from having the association that 你心mislead
因為kind of 著數左
當你12 日, 你第一年返幾多個月就有幾多日咁
以上係最簡單計法, 但係有唔少exclusion, 最簡單係問公司HR, 叫佢計俾你聽, 你有問, 佢地會解的
學到野

即係佢應該basic x 月份 + bonus咁寫current
expected都可以跟番current個format
點解唔講?
我會寫年薪

咁唔好升囉

30秒定生死
因為如果佢問到嘅話個數一定細過自己除出黎果個

至於同hr clarify,前提係hr要比機會你clarify,同埋佢要覺得比人誤導係小事

你講得清清楚楚,人地monthly salary對monthly salary個加幅係會大。不過大咬唔係罪,但係唔誠實係死罪
寫年薪無問題,出事位係自己除12
明白晒,證明我個寫法係CV清清楚楚係岩
basic就basic, bonus就bonus
少個機會比人覺得個cand唔誠實
不停SEND CV搵工個種絕望真係好難頂
任何時候都有工搵, 而家都唔係peak 架
expected 出lump sum 都得
我簡評CV 都係一隻一分鐘到.....................
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞