[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
唔會冇睇的
咁開心要食良心店celebrate / 課下patreon 喇
每落一個都係錢,點會唔睇
冇話有咩 preference,不過想知邊條career path 好行啲
呢啲要問你自己喎
邊有apple to apple
我cv 太空白,所以都想要個大brand 名
同埋都唔太知自己想做邊行
所以想知出到黎,邊個intern 會好啲
你問我 我覺得兩間reputation wise冇差好遠
(唔特別大
始終intern都係睇佢哋俾幾多嘢你掂
可以有啲hands on d 嘅exp for 你第日搵工
出到嚟搵邊行都唔一定關intern事
我自己intern同出嚟做full time都係完全唔同嘅行業
講公司名嘅話,其實兩間無咩分別
亦都無話某一間比另一間對career path有特別大幫助
我唔明佢思維
前者係狗倉
合約就寫 your salary will be HKXXXX 咁樣😂
Hello 方丈 有一事想請教

如果我遞左信俾上司,佢唔肯收,叫我再考慮下,佢亦會幫我fight 加人工。

但我都真係唔考慮留舊公司,我應唔應該補個email ,俾封信俾上司既同時,再俾埋HR?

謝謝方丈
建議你親口同老細講
你電郵佢 copy HR有啲唔係好尊重佢想留你嘅意圖
決絕啲講啦
然後講聲佢知send email confirm + cc hr
你咁同交左信有咩分別?
想問問方丈 如果我想問個HR 要點問會比較好😂 好驚會伏
冇分別
你問得呢條問題都係擔心佢會玩嘢

我覺得可以好有禮貌咁寫返個email俾佢,寫好多廢話,但其實重點就係要attach辭職信。

eg多謝你花時間同我傾blablabla,再仔細考慮過之後都係決定要pursue new opportunity , 之後咪寫attached please find the resignation letter for your record. Thanks for your guidance and support in past few years blablabla

bcc personal email, 唔cc HR都ok,最緊要手上有證據resign左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞