[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
少*
你用咩原因justify
generally如果同前上司關係ok嘅話,咪casual傾吓計先,講到有少少唔習慣、掛住舊公司咁樣,搏吓佢會唔會問你返唔返去做,如果有嘅話形勢會好少少,話唔埋人工有得加tim。如果冇咪過兩日再打返去,直接啲r吓有冇得返去做,不過當然形勢就冇咁好啦。

同前公司同埋前上司關係唔太差嘅情況之下,佢又肯收返你嘅話,in general應該俾得返至少之前嘅人工,不過年資當然要由頭再計過,所以要計年資嘅福利點都會蝕底啲。
想問如果我零針,而對方公司有意出offer俾我(但仲未出),我好唔好先問下佢份工洗唔洗針?其實一般嚟講有針policy嘅公司HR幾時先會同candidate講佢地個針policy?
唔該曬
你冇答到我問題喎Ching
你做乜鳩自問自答
Fresh grad想問啲弱智問題,如果份cv冇乜嘢好寫,放埋中學啲嘢會唔會好柒,好似awards嗰啲我大學乜都冇,應該直接唔寫定寫埋中學雞嘅嘢 仲有想問讀書時期返啲part time,好似侍應sales補習呢啲同份工冇關嘅嘢係咪都要全部寫曬?想問埋如果份工寫明要1年相關經驗或以上,其實fresh grad冇經驗係咪冇乜可能?唔該大家
方方,有d問題請教下你~
1)manager口頭同我講年中會升我職,但我係出面都有in緊其他工,我係interview 個時適唔適合提現職公司都準備升我

2)見緊份title係assistant manager嘅工,當時job ad 話少d經驗會考慮低一級position,我就寫話申請低一級,但係我見後尾hr嘅email都係寫assistant manager,想問hr通常係點安排,假設interview問我意願,應該點答好
1)HR聽你咁講一定問你點解有職升都走
你答唔答到
再者講咗冇好多加分位
反而會驚你當我哋份工係用嚟r升職加多啲人工

2)我估係因為份工本身個headcount 就係AM
所以會照寫AM
Interview如果問
你可以humble d話覺得自己經驗少就算係低一級都ok
我想問 之前個HR同我係電話同郵件傾係monthly pay 但係份合約冇寫清楚係monthly pay😅 咁樣係唔係唔緊要 可以解釋一下嗎
印度F4
方丈頭先好苦口婆心教勇士
有冇前文後理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞