[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
唔會易左, 但易過你
所以好早逼科頂唔住都要走
做唔到機器
係big 4 俾左premium 買血買奴隸啊
big 4出身唔係好本事架咋....因為太多人係咁
個個都想出commercial, 咁多人揀, 點解commercial 要高價追big 4 人
demand and supply 喎清

人地出去想追價就做耐啲, R 升R catch up, 冇亂轉, 一路向前向上
你出去想追, 就non stop 漫無方向彈跳, 咁點比
communication skills 都已經可以好大分野了
眼睇40k 都已經追唔到 出 左 去 既 同 期
你合約點講
7 日
直接say sorry say no
點比姐, 人地賣到冇左個肝個陣, 又唔見佢dump 春自己個肝仲健在

只睇人地風光, 唔睇人地辛苦,
又唔睇下自己做左啲乜, 有冇plan 好先轉, 有冇一樣咁辛苦
然後唔開心, 咁做人好難
at least shirt~
所有人都明,淨係佢一個覺得commercial firms欠左佢
做得office 好多時都會留意呢d 對話,有時d m 好鐘意平時食飯傾計過幾招咁,所以有時會諗多左
=放左監就唔好望返轉頭
= no apple to apple
其實出左黎就好難benchmark返batchmate架啦,佢地做一年付出嘅隨時係你年半嘅時間/effort,人工低過佢地係正常嘅

佢又冇咁自私既...
似係 個覺得commercial firms欠左big 4 出黎既辛苦寶寶們 多少少...
點解唔請埋, 想慳20% 人工~?
咁做奴隸同賣血又喺兩個組別黎嘅
做逼科叻在奴性重

職場冇話欠左邊個 只有值唔值
唔同dept?
如果真係淨written test既話full set就唔駛嘅⋯好撚熱架清,唔好踢拖短褲盡展真我就ok

不過擔心嘅可以smart causal袋住件得體少少嘅外套以防萬一嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞