[PC/PS/XBOX] 艾爾登法環 Elden Ring (88) 想奶女武神腳指

1001 回覆
1 Like 6 Dislike
忍唔住我都召咗隻失鄉騎士出嚟,問題我覺得屍山開始唔夠強 武士刀好少Item,但明明我武士出身調轉去玩大劍又好似違背武士道精神

有冇人出身職業同依家用緊武器完全唔一樣? 其實大劍Item真係多好多種類,黑劍套甲好似好型咁,依家睇到個Post原來唔打得黑劍住,我想搵初始之王出嚟。
我成日覺得點解我會覺得難打係因為好多時比隻Boss嚇撚親,第一次見黑劍P2嚇撚死,啲招又華麗又勁仲要一樣秒咗,點知又係有Debuff,佢係快得好誇張
出世觀星者玩岩石球同大炮,依加刷人形boss玩緊屍山同雙頭劍,之後有機會會轉玩信仰戰士上buff+狗步跳砍+獅子斬
我都想轉狗步,至從打死咗女武神之後想放棄啲無謂嘅自尊心,因為一隻Boss卡咁耐,我知自己總有一日係可以殺到佢,如果隻隻Boss都咁卡法我覺得開始唔舒服,都係攞埋狗步算
Btw 係咪唔好打黑劍住? 我未打龍王同初始之王,我見留上有人講打咗黑劍會Miss咗啲王城支線,雖然我都唔知王城有咩支線
龍王冇所謂,獨立嘅。就算你打埋Elden Beast 都可以打龍王。
未做晒支線都係唔建議打黑劍住
Elden Ring 艾爾登法環 - 錯過只好等下周目,八個重要支線關鍵時間點整理
https://www.youtube.com/watch?v=EXYTbil3CGU
第一輪我會試下用自己舒服嘅方式玩,物品同招式盡可能收集到幾多得幾多,畀多啲機會自己試下唔同玩法,始終係人玩game 唔係game 玩人,隻game設計上已經多惡意,仲要限制自己,同自己過唔去就真係太癲。

所以我有興趣就會試外鄉,因為外鄉嘢好快改咗無得試,所以第一輪太難過嘅地方都會外鄉,例如上邊嘅腐敗樹根同會推你落街嘅墜星成獸。
轉狗步仲難打,因為你驚左狂退後,

你要試下沖前,少血唔好飲水,寧願打多佢幾下,好快就死了

一轉PHASE 2沖埋去屍山兩下就打死佢了

中距離佢D技好煩下
其實你睇youtube 片好多人lv 低打贏Boss 或 無傷殺Boss 都係經過苦練嘅。如果只係初見俾隻Boss 殺,或只係打左個零鐘打唔贏,其實好正常,一般人都係咁,冇咩咁傷自尊嘅。

我睇d youtube 直播replay , 梅菲打大樹守衛都卡足兩,三個鐘死6,70次,達哥打黑暗棄子死左80次以上,練足一晚先過到。熟習左隻Boss d 模式,避完再搵反擊機會就係。
n周目既難度 加多左血? 出招快左?定有新招?
用屍山仲同我講自尊心武士道精神
你估一用狗步就變神手咩
想問,通常一般新手,唔係特別挑戰自已既話,打到接近爆機既時候,通常係升到幾多LV?(大慨)
隻初始之王食撚左春藥咁
想點啊 phase 2碌撚左5,6下先斬一下 收刀果陣都係會比佢打中
比佢追到水都飲唔撚到
由打到女武神開始 我覺得隻驚已經走火入魔
唔刷Runes既前提下:-
新手+ enjoy探索地圖/唔介意睇攻略 = ~150+

新手+ miss左一部分optional地圖 = 120~140, 我估
(但後者應該要靠多啲meta武器/戰灰/骨灰磨先過到boss)
拉距離,佢會沖埋黎踏地,佢踏果時你沖埋去跳斬
佢PHASE 2唔好咁緊張,佢DELAY捉,打幾一兩下先碌
me 打到灰城差唔多146
一轉雙神皮雙頭劍即刻變咗easy mode
柱後有時都會比佢劍氣打中
thx bro
我依家升到68,岩岩打完滿月女王,再打緊去亞壇高原地圖果部份,我到依家都攪唔清果堆記憶之類,要特定指標先用到,咩時候先應該升信仰果類去用到果堆野,打到依家其實我算完成左幾多%?
好多武仲OP過屍山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞