劉仲敬對香港評論整合 (8)

1001 回覆
6 Like 17 Dislike
老實講呢個真係德性問題,港台今日既處境完全係自身決定既,與人無尤。當然台仔德性唔算高,但高於港豬完全唔成疑問。要怪就怪港豬搞到自己階級下降,為咗利益將自己既保護神送走,你當年都冇俾好面色人地睇,咁人地又點會俾好面色你睇呢。
其實同白穎梓話228係台灣人抵死一樣,都係啲冇價值既偏激言論,但偏偏係大家心中所想
我覺得直面慾望
起碼比「全球民主抗共」行街抗爭係好事
世途本就險惡
所以我一早講港台之間要保持距離,方能友好,太接近只會係壞事,不過港豬德性真係劣,幾乎鋪鋪都係佢地撩事生非,而家保持距離反而對大家都好。
香港未來仲係好依賴台灣資源自救
bite the hand that feed you 絕對係下等人所為
港豬最叻就係返英國娘家
扮世界公民
其實子孫飯都唔係仲有好多年可以食
台灣無欠 民進黨欠姐
最可恥係班深綠剩係識jer住啲離散港人
對啲支那人唔出聲姐

你見海外小粉紅郁親都係講廣東話
啲台仔一早已經做咗mandarin man圍咗爐
所以話大眾民主係好腐敗
當初民進黨可以為咗追逐民眾恐懼心理 妄顧國家利益 為選票大派空頭支票 俾香港流亡者畀乜畀物

今日亦可以為追逐台灣人站起來了嘅心理 煽動推翻港澳條例 完全唔顧自己3年前嘅嘴臉

民眾同情心同觀感係好廉價 亦完全唔負責任
大眾民主政治人物無consistency咁朝秦暮楚 舐票無極限

呢個咪當上咗一課
香港人無票 踩香港人有票
你話台仔同支那種無分別 蝗過馬拉坡仔
睇下會點
班深綠見到支那人咪又係縮 講經咩
香港慘嗰陣外國留意 啲深綠又要同鬼佬講到台灣咁慘
烏克蘭多謝香港台灣 深綠又要話唔好擺埋香港一齊人哋係中國香港

根本佢哋對香港嘅憎恨多過支那人
台仔自視香港人生態位最近
但香港人根本不將台仔放在眼內
連打都係半心半意
有時仲有浸左膠味
相反台仔就出盡全力打 好似殺父仇人咁
班深綠連台語都唔肯學
走去jer啲保衛粵語嘅香港人

唔通真係靠咩台灣價值認你係台灣人咩

咁星馬係真小人無咁嬲
根本係香港人天真以為個個同佢都friend

台灣最勁係對外國人扮大愛
對香港即係變右翼
可見民進黨根本無一個香港嘅policy
無風骨
台仔想要乜 佢追住舐姐

當今日台仔又同情香港人了
包保佢又會舐番
如果中環出坦克嗰陣民進黨實會向外國瘋狂講我最支持香港

之後暗地乜都唔做

啲深綠又會同外國人散播台灣香港一樣慘嘅嘢
信我
有票咪香港台灣
無票咪中國香港
其實台仔咩風向睇外國就知
深綠佢哋一路提倡一邊一國
姐係台灣最獨特 其他都係中國
所以香港嘅存在姐係威脅佢哋嘅獨特性
所以當外國關注香港人 佢哋就要借啲拉埋台灣嚟講
而家外國關心烏克蘭佢哋又開始出返個嘴臉

所以一開始點解覺得諸夏唔work 你睇下剩係多咗個香港 班台仔已經唔撚鋸 成堆獨立佢哋心理點會平衡
佢哋巴不得你哋滅埋語言 變做mandarin hongkong
搭左烏克蘭便車skip左德性檢驗最大關卡

港豬係蠢啲慣左感情用事
以前同民主中國人行埋到依家一脈相承
見到有啲人屌屌下驚覺原來台灣覺青姐妹內心都係對自己睇低一線,於是屌埋女權姐妹
多少有啲老懷安慰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞