劉仲敬對香港評論整合 (8)

1001 回覆
6 Like 17 Dislike
香港人明明係英國人手把手教
難為劉阿姨淨係可以喺一心書店睇漢譯版
上個禮拜重溫 聽到呢橛講台積電 將「台積電」替換成任何香港人引以為傲嘅嘢 都啱
https://youtu.be/vdMBdeE9xlc?t=2440

劉阿姨觀點1 台積電唔係冇得代替嘅。
諗下都知啦,台積電嗰d所謂技術,唔通真係獨家嘢,美國大學搞唔出來咩?梗唔係啦。有必要個話,今日台積電嘅所有嘢,美國可以喺兩三年內ham baang laang異地重建。
就算真係獨步世界嘅技術,好似德國嘅光學,二戰會因為冇咗佢d lens就唔打咩?結果係畀局外人架仔一嘢取代。
再睇香港,幾耐以來,幾多人恃住「國際金融中心」地位,或者其他咩「貨物轉口港/航空運輸樞紐」,assume 支那唔可以冇咗香港,支那一定冇理由整死香港。
台積電都叫有幾板斧,有唔係隔夜搬得走嘅工廠。香港d金融業連根拔只係一張飛機票嘅功夫。唔知d人(黃好藍好,呢方面中高層多數都係死藍屍/大支那膠啦)諗乜柒。

劉阿姨觀點2 歐洲人因為自身實力薄弱,同埋同佢哋切身利益並冇太大衝突,會對東亞局勢變化冇感覺,唔介意同支那極權交易。
事實如此。今日對蛾態度經已係噉。德國佬夠膽死繼續買油,Macron夠膽死嗌Putin畀烏克蘭糧食從黑海出口。死歐洲鬼真係偽君子到極。
我嘅睇法,如果我哋假設每個美國人嘅平均實力係1,噉歐洲實力係1嘅人頂櫳只有法國德國荷蘭北歐,意大利捷克呢d算0.7,西班牙波蘭呢d 頂櫳0.5,希臘保加利亞呢d=0。歐洲五億人口,實力(軍事上政治上等等,除咗消費力)可能只相當於兩億美國人。而歐盟內部內耗,令佢哋更加不堪一擊。
現代教育既受害者
明明係着上西裝既費拉 就以為自己係文明人
依個比喻陳醫師用過
我覺得陳雲老師同你姨分別不在水平同經歷上(你姨以前講過佢講既野其實好多人都知同講過,),而係誠實問題。對人對己如是。
我自己的江湖地位不斷上升,是違反我原先計劃的,除了一向不肯配合撒謊以外,簡直找不出其他原因。謊言不僅是軟弱的標誌,而且還會使人變得軟弱。這個結論,對我來說是經驗性的總結。如果不是親身經歷,自己是想不出來的。
所以面對現實安守本份先係下等人既唯一出路
安守本份就唔使run
移咗民更要安守本份,如果唔係保證去處只有盧旺達危地馬拉同新幾內亞
去危地馬拉都係唔安份表現
咁講囉 姨學本質係鼓勵人向上一個階級 (韭菜 => 二等公民
但唔係一代入面上幾層
留既人要面對黎巴嫩化,走既人要面對排華。你姨一早預示香港人未來日子唔會好過
提升階級或者為子孫積累路徑積分,從來都係一件困難而且痛苦嘅事,因為咁意味住要違背自己身體習慣

根據自己情況,負自己可以負擔嘅責任同風險就得。太過執著提升階級反而會曝露岀弱點
選擇都是這樣做出來的。你只要往省力的方向去走的話,你以後不可避免地就會往下走。實際上所有能夠讓你和你的後裔往上走的方式都是費力的,尤其是危險的,危險比費力更重要。上等人就是承擔風險的能力高於一般的人。

如果你堅持每個星期都要領到工資的話,那你就是一個臨時工;如果你堅持每個月都要領到工資的話,那你是一個有工會保障的長工;如果你願意破產跳樓的話,那麼你就是一個資本家;如果你願意死在戰場上的話,那麼你就是一個貴族。基本的階級結構都是這樣產生的。
其實北愛都無想象中UNIONIST
如果真係嘅話就會發明ULSTER民族 用民族主義打民族主義
而唔會搞咩NORTHERN IRELAND
香港人夠膽將自己同烏克蘭人相提並論
單係呢點已經知海外港人未來要撞多幾次板
先會望清楚自己係歧視鏈上面既位置
愛爾蘭搖滾樂團U2現身基輔防空洞 與軍人合唱經典老歌
https://lih.kg/2997339

自出自入
之前一稍為講下「打仗」
都有班「和平」港豬衝出嚟話戰爭狂人 ①咩年代仲打仗 ②得暴力狂先鍾意打仗 ③因為可以不受控咁殺人
豬嘅程度
依家經19、緬甸、同烏克蘭
已經叫做好咗好多
以前聲音更加一邊倒
鄧達智:戲稱旅遊日本為「返鄉下」舔日本人屁股,自以為提高身價
https://lih.kg/2997978

港豬除左食人血饅頭搭救生艇移民之外,就係誕生張獻忠,想搵過正常既都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞