劉仲敬對香港評論整合 (8)

1001 回覆
6 Like 17 Dislike
烏克蘭有樣野值得學
就係將戰鬥推到敵人本國之內
各種sabotage破壞敵國基建
烏克蘭係靠打補給,知道蘇聯的公路設計幾戇鳩

加上俄國軍事思維落後同指揮體制僵化

烏克蘭係戰爭前期用空間換時間

加上2014年起北約訓練先打敗落後的俄羅斯

俄羅斯軍方中級軍官根本一開始唔係預打大規模進攻

幾條高層軍方情報方蛋散刷普京鞋搞出屎
唔輪到佢驚。過去已經發生咗 依家正正發生緊
不過依家香港政治鬥爭一次過謝晒 冇晒以前拉鋸緊嗰陣 鬼咁多辯論片、soundbite。但係都唔使驚嘅,因為已經成功攪起粵地氹水。
我比較想知緬甸的內戰形勢對雲南、貴州、廣西、四川等地的影響
遲早會講粵語就係港獨
望下新疆局勢發展就估到
香港1980、1990年代係最輝煌嘅 到2000年代頭半橛都仲ok
講金融 反而2010年代可能數字上仲勁過之前 起碼係阿里巴巴、Aramco上市考慮過嘅地方
但係文化影響深遠好多。歐洲城市得倫敦巴黎可以相提並論。
如果要用一個城市象徵東亞東南亞,香港係最特別。東京只代表到日本文化。
但係個勢一去就返唔到轉頭。即使聽日瞓醒覺突然一切政治制度回復到1997前,走咗嘅鬼佬、公司、銀紙去咗星加坡都唔會回頭,驚弓之鳥。
香港本來只係南粵嘅metropolis。因為共產黨鎖國又唔佔領香港,僥倖變成支那嘅metropolis。如果1967之後1980之前成功建立城邦,或者真係走得甩,變成東亞乃至世界嘅metropolis。

但係歷史大家知啦,香港人大部分分成四種人:不問世事嘅港豬、走咗佬嘅溫和派中國人(例如加拿大澳洲藍屍廢老)、鳳毛麟角嘅死硬反對派,以及嘗試將香港真係整成支那metropolis嘅溫和派中國人(包括藍屍同泛民)。曾鈺成同司徒華何俊仁嘅分別,只係支唔支持共產黨。曾鈺成司徒華何俊仁同黃毓民嘅分別,則係要香港最終話事人究竟係支那人京官定係香港人。
依家嘅發展掉轉 共產黨嘗試用粵語搞統戰 從來未有過嘅
以前極少粵語嘅propaganda
最近五六年廣東出好多粵語嘅「紅色」電視劇、兒童書等等,收編粵語網紅
共產黨夠膽死搞《聲生不息》,說明粵獨分子唔夠勤力
我覺得香港獨立運動最大問題就係呢樣 而唔係任何第d嘢:香港同廣東嘅關係
香港只有呢一個近鄰
香港人希望粵人可以代香港人同北支對抗。粵人太弱,則無力對抗北支。
但係又驚粵人太強,坐大之後,有人要食埋香港

1950之前係冇呢個問題嘅,嗰時嘅香港同廣州嘅分別只係英界同華界嘅分別,北愛同南愛嘅分別。
依家嘅post-MacLehose嘅香港,多咗自己嘅身份認同,少咗同廣東嘅聯繫(二戰後非廣東籍難民湧入、離地大中華教育系統、兩地人員交流因為hard border減少……邊個因素最緊要我就判斷唔到),想保持呢個新嘅香港,就要香港人思考選擇點面對廣東。
反過來,呢個問題唔係廣東人嘅重要考慮。
粵潮客三族生仔都夠多,喺全支那之中最接近2.1自然替代率。
佢哋嘅民族認同當然有危機,面臨支化/撈化。唔似得劉阿姨話達賴喇嘛咁有優勢,「坐喺度乜都唔做,藏人嘅社會架構都唔會消失。共產黨一走,藏人文明就可以即刻復活。」但係香港人係隔代減半。粵潮客坐喺度乜都唔做,就可以睇住香港人消失於支化過程中。

所以呢個post上幾版有人講咩「香港亡則諸夏亡」,真係識講笑。「諸夏」人先唔使好似香港人咁焦慮。
首先要講明,我當「諸夏」係獨立運動嘅一種流派,而唔係用呢個詞指代ham baang laang獨立運動。
支那帝國永遠都要面對地方文化興盛產生嘅新嘅身份認同。就算今日嘅粵獨分子死晒,粵語母語者都死晒,過一百年話唔埋一樣會出講支語嘅粵獨分子。
但係香港人係唔等得嘅。亦係點解呢個post咁多人表現出咁焦慮,做嘅嘢咁急功近利,諗住二十年內成就成,唔成就徹底失敗。
而我預期我哋爭取獨立嘅鬥爭會係multi generational,我可能只係開頭嘅第一代。
我個人嘅睇法係 導彈+火砲+水雷+魚雷就搞掂
香港要學嘅係星加坡嘅毒蝦戰略
同粵國講數嘅方法就係威脅炸爛廣州、封鎖珠江口(依家仲易,共產黨幫手整咗條石屎垃圾
但係,呢招唔能夠用到盡,搞到反面逼粵人唔理三七廿一都要打殘香港先就玩完。
上幾層有人一句就話「軍閥割據」嘅廣東對香港最有利
玩到三國盡歸司馬懿個話 唔慌唔有利啦
不過噉,依家Cantonese nationalist都好少,Teochew、Hakka嘅更加少。所以更加估唔到以後佢哋內部會係nationalist定federalist話事。
因為法國影響基本上好明顯
但比較少人提到既係美國憲法起草之前
各州亦有各自既憲法
呢d憲法基本上沿自都鐸時期既英國
而造成美國獨立戰爭既原因
主要就係都鐸憲法同英國光榮革命之後
由英格蘭議會作為集權中心既新憲法發生衝突
所以先有無代表不納稅既問題
呢點阿姨既講法繼承亨廷頓
而近代自由派歷史學家主要就將美國革命
講成係天賦人權呢類野同法國革命睇齊
當然後者影響肯定係有
否則美國都唔會有成文憲法
但由Thomas Paine比美國佬趕走
到後來聯邦黨壓倒自由民主黨呢點都唔難見到
美國既英國傳統始終壓倒法國啟蒙主義
交情就係兩邊都要
除左同軍閥有交情
同外國軍火商都要有交情
尤其是要買到西方武器既話
始終需要一個鬼佬可以信賴既地方開空殼公司,簽約,存貨,交貨
而且貨幣轉到美元呢點係好吸引
代表你中間可以唔使用黃金同毒品來換
新加坡可以做到頭幾點
但香港有地理優勢但並非不可替代
無錯 而且有種講法係出埃及喺迦南地行四十年 仔嗰代甚至可能孫嗰代先見到香港獨立
想講邊有咁多時間
時間概念嚟講
蘇聯個國歌作者一世人經歷由沙皇 史太林 去史太林化 到蘇聯解體俄聯邦成立
兩次世界大戰穿梭其中
四十年 分分鐘甚至連美國都唔一定四十年後仲有
時間隨住局勢升溫係越行越快
將來十年
可能已經快過之前幾十年加埋
2031年又可能等於2022-2030年加埋
仲邊有四十年畀香港人策劃光復
二戰三年前同後都差好遠

煲底見見唔見到
一定係我哋呢代NOW OR NEVER
玻仔上咗岸邊
唔駛做呢啲刀頭舔血生意啦
走屯門西水上去珠江
兩嘢上到佛山中山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞