劉仲敬對香港評論整合 (8)

1001 回覆
6 Like 17 Dislike
最起碼都農民工
一定頂唔住,至少頂個陣唔係諸夏
雖然Hoklo同Tanka兩邊都collectively被稱爲水上人
其實兩邊有無發生過衝突?
父輩省城出身就好歧視Hoklo,話海陸豐全部都係賊來
可能當年受彭湃影響
應該點都有
行唔同海域卦
蘇區=賊
廉價七成正確
好似冇咩,西貢沙田大埔都有好多鶴佬同蜑家,又好似冇聽過有咩衝突,至於鶴佬係賊呢個問題估計係同鶴佬人性格有關,加埋葉繼歡彭湃同向家既影響
唔止粵系人
連潮州人都歧視學佬
話佢哋野蠻兼冇銀
所以有句話叫學佬扮潮州
都有分
大埔沙田香港仔係學佬地頭
屯門西貢油麻地應該旦家多
其實都係差唔多,我記得大埔沙田就比較多鶴佬漁民,例如亞公角班人以前係住瀝源嗰邊,大元邨到而家都有陸上艇婚禮。大家算係各據一方相安無事。香港仔就真係蜑家多,最多有啲鶴佬漁民咁解。
香港仔唔係好sure

三聖村應該就旦家人

話時話啲學佬好似好多識客家話
佢地叫自己做潮客兼具,識客家話唔出奇,其實水上人多數係蜑家,只係有啲地區例如沙田西貢大埔有啲鶴佬客家咁解。
民族性都有啲唔同
潮學客粵東地區好多地方都雜居吧
冇錯,以粵東嚟講的確係咁,尤其是汕頭汕尾惠東一帶,基本係潮鶴客雜居。民族性嚟講客家人比較傾向陸上,應該係民族發明既結果,粵潮就傾向海上,原因亦同理。
香港鶴佬應該多數福清? 連龍心都自稱福清幫。
另外會喺外國偷電應該多數都係福清幫?
唔係,多數係新義安或者14K。福清幫係指福州移民幫會。主力係人口販賣同販毒,當然偷電走私都唔少。
明愛咪係天主教
咁李自成同張獻忠都係明朝官僚出身
福清幫好似閩東福州人多
香港學佬多數廣東汕尾嚟
唔關呢d事 海陸豐人不嬲都畀其他人歧視
佢嗰度不嬲都係噉 耕田又冇地 又唔係生意商業匯聚嘅地方 唯有撈偏
中國民族地理唔好按依家嘅市分 要按清朝嗰陣嘅縣分 先準確d (最準確嘅分法要按村來分)
福清就係福建福清縣嘅
鶴佬係海豐縣同陸豐縣
汕尾原先係鎮名,1988年先整咗今日嘅汕尾市出來,依家得三個縣,海陸豐就係海陸豐人,從陸豐縣分出來嘅陸河縣ham baang laang客家佬來。

有d其實睇姓氏都估得到d人邊度來,姓鄭嘅多數福建嘅,姓莊嘅多數潮州人,姓司徒嘅係四邑。仲有睇樣,潮州人樣同珠三角明顯唔同。
但其實族群都會不斷改變
台灣都有福佬客
即係福佬化客家
姓藍應該客家多
但藍剛又潮州人
姓藍係九成九客家,但係wiki話:藍剛出身於富裕家庭,祖父是洋行買辦,父親畢業於拔萃男書院,曾於律師行任職師爺。
阿爺嗰代已經喺香港。

我唔識閩南語。鳩估海陸豐、潮州、漳州嘅分別係咪類似粵人之中南寧、肇慶、廣州噉嘅分別?分得出各自口音但係可以互通噉?
藍剛好似汕頭人嚟
我估好似我哋聽順德四邑人講白話咁掛
話時話潮州話都有9種口音
潮州民族自己嘅定義 https://teochew.sg/关于会馆/简介/
呢個鬼佬識得幾多嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞