劉仲敬對香港評論整合 (8)

1001 回覆
6 Like 17 Dislike
elected dictatorship咪已經執到
主權在民又唔提下同時期法蘭西搞成點 軍隊派政委
英國一直喺政治社會風氣嚟講開都係風氣之先 由選舉到福利都係
同期普魯士奧地利嘅「歐陸保障」又唔講 連elected dictatorship都無
Tulip mania
依啲虛火
果陣白華年代根本唔係靠香港人本身既實力
所以共產黨一唔再放水就秒冧
行錯曬路
時間愈短對香港民族愈不利
只不過未必有得揀
搞清楚唔只係統戰,仲想文化轉移/挪用
YouTube多左大量廣東台節目,仲有由一貫叫廣東歌/粵語歌造多個名叫港樂,又指港樂唔一定係廣東歌

大概想像到做緊咩
粵語係香港核心防線
對面一定會攻打
明搶暗偷都會出
分拆再消化香港文化
遲啲港獨份子就會描寫成民運人士
所以自己唔好埋錯堆好緊要
除咗騎劫香港文化之外,我諗都同技術輸入枯竭有關
近年中國又反日反美限韓,結果就係自己都岀唔到咩好歌,所以又要搵返香港做瓦房店化對象

而家香港興Jay Fung, Gareth T, MC呢種 R&B曲風,所以我估過多排,中國應該會岀一批駐馬店fuckboi歌手唱瓦房店R&B
我睇要同廣東反面
香港人先會肯改名
香港歌最近小陽春
中國唔攻唔得
你到而家都唔明我想講咩,如果香港唔可以黎巴嫩化既話,代表佢地自己都唔會有機會獨立,冇人幫佢地走私軍火同融資,你覺得佢地軍閥點生存落去,去到最尾咪又係俾人重新統一,而且包主席敢將香港新疆化既話,咁即刻佢會以同等力度對付佢地,到時佢地會連軍閥都產生唔到,換言之佢地會多死人,同時會陷入張獻忠狀態,重現番明末時既慘況,到最尾八個大大入關嗰陣,好容易變為中華伊斯蘭共和國。到時仲點會有諸夏,當時香港到時亦唔會存在。香港人急係因為體量細,但唔代表佢地體量大就可以處之泰然,佢地要面對既危險比我地更大,而且機會亦比我地細。如果唔係你姨點會日講夜講香港黎巴嫩化,滇桂粵敘利亞化,諸夏最多只有百分之五機會率,而且到最後可能只有滇粵能成。歧視鏈係要守既,唔係俾你攞嚟忽視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞