劉仲敬對香港評論整合 (8)

1001 回覆
6 Like 17 Dislike
唔係嘅 只係好似上世紀咁

香港人上世紀高舉中華民族大義係為咗喺支共統治下支那人面前樹立正當性 貶低支那 抬高香港 區分我哋唔同

我先係中華正宗 支那係蠻夷

咁叫日本做返鄉下
內裏邏輯其實係大同小異
都係以貶低支那呢個他者為目的

咁當然你可以話港豬本身水平+德性薄弱
玩唔起呢種遊戲
上世紀就玩出屎
白左版摸石頭過河
係咩
twitter去到2022年仲係講緊we no gun同you can you up
2019前姨學post 勁耐都未爆
依家算係日日有水吹
依個已經係分別喇
其實港豬係四十年前瘋狂拍陳真霍元甲本身已經屬於一種德匹下行為,民主回歸本身除咗妥協之外,更包含老鼠上桌既意圖。我記得返鄉下本身好似係戲謔,最初指啲人去台灣日本多過去鄉下,埋單計數不過十年。
所以四十年前既港豬其實係好矛盾,一方面向內陸輸入大中華主義,一方面借用南派皇漢既思想嚟抬高自己,但其實心底裡信唔過桂枝,擁抱回歸只係想做管金庫既色目人,同埋借本地化為自己謀益。屬於又驚死又要貪戀不義之財咁。英國人一早睇穿港豬個套不忠不義既思想,所以到而家到仲整個5+1出嚟。所以我反而覺得港豬唔係唔可以左右逢源,但你認唔清自己既階級地位就好易玩出事。
中立國如瑞士要有軍事基礎
好似教父本小說講有個家族出名好打
後來就周圍幫人做和事佬
啲人怕咗佢哋唔敢玩嘢
港豬手無縛雞力倒不如老老實實效忠
今次我係認同鄧達智,香港人既祖國只有一個就係香港。香港人既祖國認同焦慮係屬於支那同英國兩頭唔到岸造成,只有學芬蘭人,明白自己無辦法回歸瑞典,發明芬蘭民族來幫自己同俄羅斯劃清界綫,先係唯一出路。
漢魏郡國制>唐節度使藩鎮制>宋明土司制>朱明藩王制>女真八旗制
邊個講過內亞征服王朝廢除過封建制度
如果帖木兒/豐臣秀吉入關仲會多個蘇丹制/幕府制,只係因為編戶齊民朝朝都比降虜士大夫用漢制當殖民地畜牲咁管,先看起來百代都行秦皇政
不過鄧達智個高華口吻又係乞人憎嘅
菲律賓咁就獨裁者二代當選
港豬會老實效忠既就唔會搞到而家咁肉酸
港華一向係行色目人政策先咁富貴
你要佢哋誠實面對自己階級地位慘過死
2人涉「私了」的士司機鄭國泉被控暴動 25歲女被告已離世 男被告判監3年
https://lih.kg/2998923

大把警甴返工冇嘢做嗰陣上嚟引戰啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞