劉仲敬對香港評論整合 (8)

1001 回覆
6 Like 17 Dislike
和泉素行咪係最佳例子

以前有份工接觸過個做工程既日本人,佢係日本,台灣,香港同蚑那都做過,佢話做工程最惡做係香港,最易做係台灣
聽講香港本來有2萬幾日本人,而家走淨八千左右,好多公司調走人
咁只係代表人類天性墮落
咁佢去暨南副修六年中國語文
算係sinophile
唔係個個有咁條件的
估計係成本同環境問題,香港唔係一個差既地方,但啲人太閪,嗰種苦楚大家心知,但好難言傳,尤其是大家都係做工程既
其實一直到諾夫哥羅德都係維京殖民地
唔係因為帝俄
Nordic肯定可以包埋愛沙尼亞同拉脫維亞
btw至於德國
希特拉推過Nordic theory/Nordicism
唔係上海封城 我都唔知原來係上海既日本人數見多過係香港
日本生活好大壓力,好多日本人都想走,唔係有啲日本人寧願留係香港都唔肯返日本咩
香港支那唔多咩而且早二十年已經多
東亞國家邊個唔係咁 日本已經算遲

去美國韓裔日裔嚟講 南韓人移民特別踴躍

「日本人寧願留香港唔肯返日本」一定有嘅 但我就無聽過
聽講香港本來有2萬幾日本人,而家走淨八千左右,好多公司調走人
唔係上海封城 我都唔知原來係上海既日本人數目多過係香港
納粹用既卐,狼鈎,太陽輪根本就係傳統北歐符號
芬蘭軍係納粹黨未成立之前已經用卐符號
其實英國已經自成一國,佢地連歐洲認同都冇,仲點會係北歐國家
前兩者唔係,波的三只有拉脱維亞同愛沙尼亞係,如果普魯士係度就係,但今日既德國唔係。
唔係認同 本身係想話無咗帝國 變成北歐嗰種福利國家 不問世事 咪一般人印象中嘅北歐國家 加上又有北歐十字英國只會越嚟越似北歐 唔再係以前印象中嘅英國
呢個係未脱歐既路線,脱咗歐就注定要擔番起英聯邦支大旗。雖然唔再係大英帝國,但亦唔會係福利小國。
無帝國 只會越嚟會更似民族國家
目前只係保守派班帝國主義者未死淨姐
肥彭都78歲 唔睇得你哋好耐
民族主義唔代表會放棄帝國遺產,佢嗰種盎格魯民族主義注定令佢唔會成為普通歐洲國家。就好似法國一直都維繫住佢原有勢力範圍咁。
其實英國甚至會唔會解體都係五十五十
我覺得無你講嘅咁樂觀
解咗體固然唔使講
未解體 帝國主義傾向只會同蘇格蘭越行越遠
其實蘇格蘭既獨立傾向有啲似魁北克尋求獨立咁,有啲似為爭權而做既。放權本身就係杜絕離心呢點,你姨一早講過。而且你老人家好似忘記蘇格蘭本身喺帝國獲益不少,係小國傾向先導致蘇格蘭有離心,如果唔行小國路線既話,蘇格蘭未必會選擇分開過。
放權只係經濟不振+無辦法下嘅綏靖
蘇格蘭有咗自己政府、自己內閣只會越嚟越獨
情形就似加泰咁

你姨亦都話過蘇獨唔會好似東亞咁血流飄櫓 文明象徵 你亦都可以睇作預先留定後路

美國世界帝國大環境下列強越拆越散係可以預計嘅事
英國要成為例外難如登天
依家仲顧幾分顏面
十年後蘇格蘭人就只係會投畀Scottish Conservatives同Scottish Labour (兩個分部都會由本部獨立出嚟)
放權就係為咗令地區人民可以當家,減低佢地離開既傾向,英美式政制係唔介意地區有自己政府同內閣。你姨以前講過英國同西班牙對蘇獨同加獨處理方法既分別,最終導致蘇格蘭未必獨立出去但加泰肯定要獨立。如果英國繼續行福利小國路線既話,蘇格蘭肯定為後路要獨立出去,但而家唔係。咁誘因就少好多。而且美國唔一定會帝國化,呢點你姨以前已經講過。
美國帝國化七十年都有喇喎

英美式唔介意地區有自己政府內閣
同獨立係兩回事
而現況正正製造嘅係獨立同蘇格蘭民族 蘇格蘭認同
將佢同地區自治混為一談只係指鹿為馬
但要去到你講嗰種普世帝國係有一段距離,你姨以前已經有講過拜登當選會令美國美洲島化。英美唔介意放權本身已經係為咗增加地區留既誘因,等你有財政權同自治權再考慮清楚要唔要獨立,呢個亦係點解英國要放咁多權俾蘇格蘭既原因。
其實就唔止一種嘅
你可以當你姨喺新疆經歷過 比較鍾意用伊斯蘭做比喻
信回教組織度高d 就好似晚清你信基督教咁 你係教民 有人出頭 公安就唔敢蝦你 但義和團呢種順民就要承擔雙倍嘅勒索
咁樣嘅話好明顯更有前途

伊斯蘭係同基督教一樣會開荒牛
所以就算列強對沿海有興趣 而內陸無
伊斯蘭都會好似天主教傳教士喺南美洲咁向原住民傳教

而你姨除咗新疆之外亦專攻中亞 主張由肥沃新月到興都庫什係互通
咁伊斯蘭國爆煲只會好似史萊姆咁無限分裂複製 因爲美國撤出中東 出現秩序真空
而新疆伊斯蘭教亦喺中國打壓下比二十年激化咗好多 新一代好多係原教旨主義者 向阿拉伯取經 唔再係以前世俗派
咁維穩費唔係無限 羊毛出在羊身上

至於打到嚟沿海我覺得純粹係你姨自high
我就唔擔心香港人要留鬚割包皮嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞