劉仲敬對香港評論整合 (8)

1001 回覆
6 Like 17 Dislike
人地宜家已經心郁郁想去北愛食兩家茶禮
確實係想做愛爾蘭人但係實際上係想食ira人肉饅頭
去北愛生仔攞愛爾蘭國籍呢樣我以前都有計過(我冇英籍唔關我事,純粹當時八卦,想計下一個人最多可以草幾多國籍) 理論上係可以通過出世繼承草晒英美加澳紐愛……
咪就係「溫和派中國人」(都未必溫和)嘅拿手好戲lo
共產黨搞wo3「中國」嗰陣,純粹基於動物求生本能逃跑
得到共產黨搞「改革開放」,佢哋就鳩鳩屎大國崛起啦,中國依家發達啦,週街高樓,個個城市地鐵、高鐵,厲害了
只有基於地方小共同體嘅認同(諸夏係其中一種表現方式),先會對呢種大支那思想免疫。基於對自己鄉土嘅愛大過對「中國」嘅愛,各個地方嘅人都大把嘢可以唔滿意。沿海地方討厭內陸d農民工、偷呃拐騙。東北、山西討厭其他人掠奪佢哋嘅資源。

嗰種大支那思想,深層原因可能要計「小農DNA」。支那文化係好鍾意講「犧牲小我成全大我」,唔尊重個人利益,為咗集體利益做乜都得。可能係支那密集型農耕文化嘅後遺症。所以個人嘅犧牲無足掛齒,國家強大最緊要。

另一種解釋,係支那人當咗支那民族主義/愛國主義係宗教咁上下?中國變咗佢哋嘅神咁上下?唔批評得,唔詆毀得,人人生活每個行為都要侍奉「神=中國」?
https://youtu.be/4OXtO92x5KA
Bertrand Russell話Bismarck係有讀書嘅鄉下佬
諗起阿姨講Prussia歷史
德國佬如果滿足於做歐洲霸主,專心對付法/俄,噉就同海上霸主英美冇衝突嘅
但係到今日都仲係噉,死歐洲鬼,主要係德法啦,想自己坐大做世界一霸,飛起美國佬。結果就走去同蛾狗乃至蚑那攬頭攬頸。歐洲d far right同establishment嘅分別,只係 奶蛾奶出面 同 枱底deal好朋友 嘅分別。
唔關事嘅
所有千年帝國都係好有向心力
你問個印度人
你試下同佢講「印度唔係真民族 英國人之前唔存在由興都庫什到本地治里嘅一個印度 英印帝國先係第一個印度帝國」

連白鬼都屌你甩褲
*到
有冇人關注一下Bno visa 人五年內生仔冇英籍呢個問題
https://lih.kg/wCcoOtX

已經有
根本係殖民時代前存在千年嘅文化圈歧視鏈
羅馬-希臘
印度
中東
中原核心歧視文化圈外圍

好多人都講過根本全世界只有西方基督教文明由航海時代跑出領先世界幾百年,其他文化圈仲係停留陸地帝國思維
咁又咁講 你姨話依家係帝國下嘅治世 先係小國蓬勃期 因爲會不斷將其他對手列強拆散 成為小國嘅保護者 就好似羅馬咁不斷介入鄰國仲裁

但無講出口嘅係 一但美國滅亡 呢個「小國逐漸增多」嘅形勢唔會天長地久咁落去
更有可能嘅係重演春秋戰國嘅小國兼併

所以香港就算借美國治世東風獨立得到
避得過大洪水、能夠好似越南咁永遠獨立出去 先係長遠目標
因為環境同時間喺我哋一面唔係必然的
https://twitter.com/desjacobins/status/1524366400395137024?s=20&t=slFofajlIEkEGOtZXB4xKA

其實蘇格蘭就算獨立都係奉英女王為元首,更何況蘇格蘭自己都仲係五五波,北愛死咗咁多人就更加唔使講,港華根本只係逐利而居既生物,為咗少少利益就祖宗山墳都可以賣。咩法理英國人其實只係笑話,一有甜頭即刻學人cosplay共和派、蘇格蘭人同IRA
其實呢啲千年帝國思想先係最害死人,不過印度本身真係因為英國先會統一埋一齊。北印同南印本身根本唔係一個文化圈。
食人血饅頭既人去到邊都係食人血饅頭,狗改不了吃屎
其實我唔明港豬點解咁鍾意儲護照,呢啲嘢一本就夠,又唔係匪諜要咁多嚟做咩
為求方便一律pan-xxoo
學隻粵族咁拎錢去低稅區
我應該係細個睇Jason Bourne睇上腦
叫親僑呢個字已經明顯見到個底係支那膠
僑本身就有暫居同寄居既意思
即係話寄居他過既支囯公民
咁講真
第日都會有香港僑民呢個概念
如果有心光復 你都唔想香港人移民 兩代融入晒玩完
支那有華僑唔代表香港第日無僑民
香港本地一樣大把白鬼expatriate
先有香港民族國家,再有香港僑民
我反而比較鍾意007,次次都如入無人之境,好似唔使護照咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞