劉仲敬對香港評論整合 (8)

1001 回覆
6 Like 17 Dislike
肯定的,你依家已經唔夠南下公安打
一般中產港豬肯定唔夠,只有小團體既先有一戰既能力,要抵禦南下獻忠既話只有武裝小團體同民兵先有可能。尤其是少數族裔,指揮得當分分鐘可以反攻深圳。
所以問題係香港人幾時肯唔再供養國際線,考慮去建構後勤網絡。
邊兩位反對?
一來佢0-30+歲喺新疆生活嘅經歷
二來可能係因為佢嘅政治理想投射嘅地區,四川,上下都係回回
回嘅地盤,寶雞以西霸晒冇咩問題,潼關以西霸晒都仲得。南邊雲南又有回。
佢要搞蜀國,secular又好、基督教又好、創一種新宗教又好,都要硬撼伊斯蘭。

我哋處於粵地,唔計巴基斯坦,漢族回回冇咩影響力,最近嘅回族社群係海南嘅回輝人。回回要殺到過來,中間仲隔住d湖南頭,以及河南基督教。所以我哋冇咩感覺,但阿姨就可能好緊張。
秦嶺至太行山一線以西都畀Muslim搶到 我覺得唔出奇
西安、太原呢d大城市可能成為漢人孤島
河北會喺北京共匪、Muslim武裝分子、河北山西天主教軍閥、河南新教軍閥(+東北、蒙古)爭奪之下變成無人區
天主教軍閥、河南新教軍閥

以教為基礎既軍閥諗多左
大法軍都仲有些少可能
仲有西藏呢? 黃金神棍以前串過劉仲敬西康果頭應該屬於西藏定大蜀

有人係劉仲敬Twitter 都問過劉仲敬依個問題,我記得劉仲敬答到時咪大蜀同西藏打返場仗決定
樓主重未明英國開比97後自己申請
向細路仔灌輸基督教教義係咪違反道德?
https://lih.kg/3010296
香港人的道德只有搵錢至上,下場移民排港遲早德匹下歧視鏈仲低過猶太人
咁好在連登只係小眾 社會唔係由連登支配
但無可避免嘅係後生嘅的確係咁諗
今日連登就係二十年後香港
反對軍訓=分數面前人人平等
反對左毒=金錢面前人人平等

戴卓爾夫人銅像豎立不足兩小時 就被民眾當作活靶丟雞蛋
https://lih.kg/wRtFQGX
#446 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
我老人家非常了解費拉,所以深知費拉左派和費拉右派都是費拉,如果由左派變成右派,並不證明自身德性有所上升,只是說明他們寄生的文明季候有所變化而已。具體來說,就是這樣的。

費拉看到文明早期的部落酋長和封建貴族憑推薦上大學,就要變成左派。左派的意思是應該分數面前人人平等,讓騎馬射獵的英國紳士和蒙古武士給頭懸梁 錐刺股的屌絲讓路。

費拉看到晚期文明讓高盧人日耳曼人潘諾尼亞人進元老院,就會變成右派。右派的意思就是應該金錢面前人人平等,讓身經百戰的新移民戴克里先給腰纏萬貫的埃及老費拉菲爾普斯讓路。

所以費拉無論從理論上講是左派還是右派,實際上總是維護秩序消費者。他們的理論翻譯成人話,總是要求司機和乘客平等。他們抱怨得最厲害的地方,總是保護者或秩序輸出者對他們最好的地方。他們的要求如果實現,必然會導致自己首先毀滅。英國貴族如果不能憑出身上牛橋,就會像約翰王一樣拔費拉的牙勒索。潘諾尼亞蠻族如果不能通過羅馬軍團當上皇帝,徵收埃及費拉企業家的保護費,日耳曼和阿拉伯蠻族就會征服羅馬帝國,搶劫埃及費拉企業家。

非洲人、墨西哥人、阿拉伯人和土耳其人在西方的地位如果有什麼疑問,那就是不好判斷誰是保衛羅馬的蠻族,誰是反對羅馬的蠻族。清華高材生和血汗工廠老闆的費拉身份,那是一點疑問都沒有的。苗族酋長和突厥教法學家生產秩序的能力,都比他們要強。所以這事的唯一問題是,科舉輸家當中的社會活動家夠不夠資格跟同樣科舉輸家的黑人西點軍校學生享受同樣待遇?頭懸梁 錐刺股的階級,應該明白元老院永遠不是為你們這種人準備的。

毛澤東搞白卷英雄,問題也是僅限於選錯了階級。紅衛兵聖戰士和頭懸梁 錐刺股,本來就是同一個階級。如果他選擇蘇聯顧問和特工、日本軍官和僑民、西方傳教士和冒險家,讓他們做鮮卑帝國所謂豪強、蒙古帝國所謂巴圖魯,這些人照樣會繳白卷,但是完全有能力維持統治。東亞帝國借屍還魂,都是靠殖民替代。

他的失敗遭到錯誤解讀,讓頭懸梁 錐刺股和血汗工廠的階級以為秩序真是靠自己維持的。1989年和2017年的災難,都是由這種認知錯誤造成的。僭主發昏,就會讓石重貴承擔查理曼的任務。費拉發昏,就會讓譚嗣同承擔奧蘭治親王的任務,讓菲爾普斯承擔君士坦丁大帝的任務⋯⋯

貴匪在1989年說的話並沒有錯,老子打下來的江山,憑什麼分給動嘴皮子的人,但問題在於江山是斯大林同志和俄羅斯戰士打下來的,跟你這個勤務兵有什麼關係⋯⋯勤務兵的階級地位,本來還不如頭懸梁 錐刺股的士大夫,顛倒階級地位,全靠抱大腿。

蘇聯已死,鬥爭雙方只有爭搶美國的大腿了。江澤民老奸巨猾,在抱新大腿的鬥爭中稍微佔了一點上風,但距離前殖民地代理人那種可靠的買辦資格,仍然有天淵之別,偏偏費拉永遠是不知好歹的,又要以為希特勒是阿明打死的,覺得可以再次開始爭奪世界革命領導權了⋯⋯
但老果批大中華主義都唔係咩好貨喎
咁天然上
連登仔同國企工人階級親近
自然會代入佢哋角色
咁要佢哋破家瞓街嘅戴卓爾夫人就係老巫婆
畢竟對連登仔最好嘅其實係搞社會主義同共產主義

對佢哋最好的係內亞韃子同史太林
費拉當家作主就係朱粲、朱元璋、張獻忠、李自成、毛澤東,唯一的分別就係鮮卑人、滿洲人入關了,帖木兒、赫魯曉夫冇入關
多數連登仔連winter of discontent都未聽過
罷工罷到垃圾都無人倒
火車飛機又唔開既時候
同一班人就會話英國係地獄鬼國
英美係假資本主義,蘇聯係假社會主義
因為利益攸關 對連登仔最好係食大鑊飯
咁不過講番符合自己利益嘅嘢
人無知好難怪佢 正如你唔會同隻貓計較佢打爛隻杯一樣
只不過夏蟲不可語冰 以後切記唔好將杯放喺禽獸附近就得
無產階級不能當政
其實亦係戴卓爾夫人決心整肅工會既原因,所以當時煤礦工人罷工,主流民意並唔支持佢地。連登仔未去就cosplay費拉左,去咗就cosplay費拉右
佢無去就大鑊飯,去咗就搬錢去低稅區
我記得兩登仔對戴卓爾夫人都係偏正面
唔知係咪19年之後多左人入來
定其實講到尾就係唔gur人地唔比居英權
最起碼twitter明顯偏向後者
人地首相個位做左超過十年
連登仔真係夠膽死話全國都憎佢
連登仔:英國人唔憎佢,但點解會趕佢落台
其實BNO都係佢任內推,總之佢地浸臭酸味已經出晒面,我睇英國人頂唔到佢地幾耐。評價呢件事歸根究底都係德性問題,純粹係屁股決定立場,又或者持平嗰班人已經移咗民或者不再論政。其實有啲嘢想講出口,但諗清楚都係算,大家都係香港人,費事鬧得咁盡
不過客觀咁講,有關移民話題既post舊登絕對比連登高質,起碼冇連登仔咁片面同主觀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞