劉仲敬對香港評論整合 (8)

1001 回覆
6 Like 17 Dislike
雅巴真係好勁
配得上姨學所講既播種人
有無人覺得生仔=毁滅自己人生?
https://lih.kg/3005242

無產階級自我毀滅
生仔要考牌 生仔蝕本 窮撚唔好生仔 養貓好過生仔
其實係形容緊都市末人自己
吝嗇付出愛 人同人之間關係疏離又冷漠
下一步就係「好想世界快d聽日毀滅」呢種連登日經 又寓有quasi-獻忠意味嘅post

你姨就係話都市末人透支未來子子孫孫代價
住城市賺高收入
喺呢個post入面表露無遺
香港可能係特別嚴重。香港係少有嘅冇埞走嘅城邦,一走就係移民。其它事例我只諗到星加坡。
完全冇一個hinterland,冇countryside可以退返去。
其他地方生仔冇咁極端嘅千方百計谷個細路學呢樣學嗰樣望佢日後賺大錢嘅心理。外國就唔使多講啦。就算係支那,學阿姨話齋,都可以退去井岡山噉嘅原野。城市生活唔係唯一。

事實上,如果同古代比較,即使係一個冇醫保嘅現代人,都已經比古代生活安逸好多。主要就係1970年代agriculture revolution帶來嘅糧食充裕,最近幾代人基本上都唔會餓死。最近三五年,窮到燶嘅人都買得起電話上網消閒。
噉嘅環境,生兩三個細路去延續自己嘅社群同文化,點都唔會辛苦過七十年前嬰兒潮嗰脫人啦。講到尾應該係d人組織唔起緊密d嘅社群。唔想到老畀人遺棄喺老人院畀人虐待,只有搏命賺錢博老咗住到好嘅老人院。自己噉嘅諗法,又投射落細路度。
社會組織度仲衰過豆瓣「孤寡人士中老年送医收尸互助小组」。
見而家移民撚當道,我不禁想問一個問題
https://lih.kg/3008676

其實一句講晒呢種人真係好自私,唔生好過生,俾呢種價值觀流傳落去對社會百害而無一利。
唔好意思,我就由細到大都認為生仔係害己害人既決定
堆哥嘅忠心得到了獎賞

今鋪公務員士氣返晒黎
https://lih.kg/3008878
其實我覺得呢個係個人選擇,每人都有自由,我絕對尊重,但香港人有個通病就係只要有少少理由就代表自己贏晒,不生仔冇問題,但你就延續唔到後代,生仔延續到後代,但預咗要犧牲,但香港人似乎唔明白有得必有失呢個道理。
所以你預之後班人老咗之後會嘈政府對佢地照顧唔夠,點解身邊多咗咁多南亞人
不過香港文化同環境一日唔改變,生仔又係痛苦,唔生都係痛苦,點都係惡性循環。
依家已經屌緊蝻啦,丁克先係蛯
https://twitter.com/eddie31/status/1526550876709474305?s=20&t=Mg-31H4_nUbmsBL5NDrhzA

如果係咁,點解當年冇人企出嚟話要獨立同維持殖民統治,而最後會順利過渡,民主回歸?其實答案大家心照
世界都市既本質就係咁
唔能夠期望人會傻到違反自己利益做事
長遠之計唯有建立返腹地
至少好似台灣咁
仲有啲村可以提供土著人口
當年畀司徒老狗騎劫成功
我係預生出黎個仔女就會怨我點解生佢出黎
菩提本無樹,明鏡亦非台,本來無一物,何處惹塵埃

有人就有問題,無人自然無問題

我係咁理解黃金神棍既大乘佛教
我記得喀布爾淪陷果時,有人係姨學post話英國救阿富汗狗都唔救阿富汗人係末人乜乜柒柒

我果時就諗起十幾年前已經係蚑那網站見過既meme,係用偉史密夫套魔間傳奇整同隻狗係無人既街行緊既畫面,下面既配詞係:
"我認識的人越多,我越喜歡狗"
好似冇咩聲氣
咁都要港豬心懷非份之想先會受
港豬自己都想逆轉歧視鏈

抵死嘅
港豬諗住透過本地化趕走英國人同印度人,自己坐正。諗住英國人照得住我,中國人一樣得,今日下場可以話係求仁得仁。所以我從來唔覺得英國人欠咗香港人。
三十年前既韓國瑜,仲要係成功嗰種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞