[簡約手錶撚] 冷門/斯文手錶牌子介紹 3

1001 回覆
19 Like 3 Dislike
巴打你啲Junkers幾時到貨

仲傾緊拎咩款,我諗7月中尾有。

6060,7690
好期待

btw會係乜價位?

6060香港個定價好撚高,成五千一,7690就三千頭到。
澳門仲貴15%。
不過巴打有折,會盡量貼近外國價。

香港本身有咩?

比人搶哂? 搵唔到

會員有PRIVATE LINK 星期五先ON PUBLIC

https://www.christopherward.co.uk/events/flah-ecirp

都係放棄左
幾年後 有錢直上ROLEX
而家一隻手動上鏈透背既 西裝用
一隻LUNA REGENT有星期幾 幾月 同幾號睇 岩日用

其實唔太需要多一隻錶

價錢真係幾吸引,但可惜自己已經有唔少錶
btw, 呢批有好多款係之前 half price sale,似乎係俾人退返來,再拎出來賣,所以 D 錶有問題嘅機會都唔細

隻紅圈水鬼好靚 但係無平

有時我會諗同精工比個優勢係邊

同細mm 比? 定其他?

冇特別去比 但精工係香港二手市場一定有價有市先
但係Christopher ward係 swiss made 加瑞士機芯
不過紅色水鬼 ROLEX冇出 雖然TUDOR有出
如果有折 係幾抵

巴打點睇呢隻?
https://www.christopherward.hk/c5-malvern-automatic-mk-iii-10
其實我都睇啱左regent luna,不過見咁耐佢都冇貨, 唔知幾時先有, 同埋呢隻錶底睇到零件好似都唔錯

唔錯呀。新款黎。不過講抵我會買5Days。

光巴 你仲有機會買C9架
不過我帶左一個月 d秒數好似有d飄忽

C9要6千幾有啲貴
Btw, Timing tolerance:-20/+20 secs per day即係每日有20秒差

-20/+20應該係每日有40秒

慢20 至 快20, 你今日慢,聽日快, 第3日分分鐘冇慢過。不過帶自動錶就唔好執著秒數啦。

我隻C9依家慢得好誇張 係咪要整了...
今日好似都慢左成10秒...

一日慢十秒好正常。

佢個timing tolerance -4/+6喎

oh你個隻天文台認証,可能磁化之類。你唔好同喇叭,磁石之類一齊放,再唔得就要睇睇。

btw你句-20 + 20 搞到我以為你個隻係呢個誤差。原來你個隻係-4+6

我隻C9 真心頗準
有冇巴打買過eoniq?
光巴 除左eoniq 有冇見到齒輪既錶推介?
想問下女仔帶既話knot好啲定係rossling & co
同埋想知兩者香港可以係邊到買
巴打點睇nomos club 38 campus
想問下巴打rossling and co.既錶帶Knot用唔用得

岩闊度就得。rossling 大size就20mm, 細就18mm。不過我唔知knot幾多。

係唔係指上錶帶個位既闊度
唔該曬你

lug width, 錶帶連住個身個位。

6060,7690
好期待

btw會係乜價位?

澳門仲貴15%。

香港本身有咩?

香港本身冇門市/行貨代理零售。 但有個獨家批發商, 負責set價錢。

請追post 2 第一頁FAQ,謝謝。
https://lihkg.com/thread/116309/page/1

請追post 2 第一頁FAQ,謝謝。
https://lihkg.com/thread/116309/page/1

冇乜所謂,款呢d 睇自己鍾意。
肥撚FG準備出嚟做office工
想換錶樓主有咩好推介
budget $1500內

肥撚可以買或者大隻/厚身少少襯番手腕
太薄太slim 太細隻成隻錶食左入肉會唔襯。
千五蚊內大大隻最抵屌都係精工。
http://www.price.com.hk/category.php?c=100147&brand=Seiko&filter=101592&sort=4&page=14

sort左1500內可以慢慢睇下。

thanks bro

btw 如果prefer皮帶個類又有無咩推介

錶帶好死,正常所有錶都可以換的。精工其實都有出配皮帶既款。
行轉信和睇錶最方便。

46mm錶面叫唔叫大
想要啲簡單款但係好多大錶面嘅都好多花臣野 例如diesel咁

大唔大真係睇你隻手。
我瘦撚頂盡42mm,正常dress watch都係38-42mm。
大隻仔/肥仔42以上carry到冇問題。

除咗精工之外有無其他牌子推介下咁

千五蚊內真係冇乜。
兩千幾giorgio fedon 自動錶可以考慮,夠大隻但唔太花。

6060,7690
好期待

btw會係乜價位?

澳門仲貴15%。

香港本身有咩?

香港本身冇門市/行貨代理零售。 但有個獨家批發商, 負責set價錢。

個間嘢得個網頁,但勁唔update,連執咗n年嘅門市都仲post係到
希望巴打快手啲入貨

上兩個post有巴打買過。

好多。Giorgio fedon 堆自動錶有背透同褸空錶面。
Rossling & Co Metropolitan 都有,不過8月先再有貨。

上兩個post有巴打買過。

好多。Giorgio fedon 堆自動錶有背透同褸空錶面。
Rossling & Co Metropolitan 都有,不過8月先再有貨。

google search skeleton/ open-heart watch 會搵到好多。
大牌hamilton, tissot, seiko/orient/citizen 呢d一定有。
巴打點睇nomos club 38 campus

nomos 諗住打入後生仔freshgrad market既款,幾young下。(我自己唔鍾意,好似個款太細個)
但個問題係,正常學生/後生仔都唔會用成皮買隻錶。
光巴
r&c新錶可唔可以搵你代訂?
定還是你遲啲會入?
光巴
想問下mvmt同avi-8邊隻好啲
光巴

default答案:mvmt係垃圾
光巴

何解
光巴 隻luna係咪收左皮?
光巴

何解

你中一次伏咪知
有冇2~3k 黑鋼錶推介 最好大錶面 求指教
想問下邊度買giorgio fedon 1919最平?

alpina 冷門野
新手想問下 想買隻錶面見到d輪轉既 1500 budget 有無咩牌子推介? 定係post2一開頭既都ok? thx
光巴 隻luna係咪收左皮?

你當收左皮 唔好意思。我諗佢d貨少到自己都唔夠。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞