[簡約手錶撚] 冷門斯文手錶牌子介紹 2

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
Post 1 link: https://lihkg.com/thread/79210/page/1

多謝各位巴絲支持,第一個post 已經爆左。綜合第一個post 成日問完又問既問題,整左個FAQ,唔爬文又問既唔好怪其他巴絲唔理你啦

FAQ

Q: 幾百蚊Budget 買咩好?
A: 正路(款比較老土但質素有保証):精工,casio,gshock,citizen,orient。 //
fashion brand (款靚,質素ok) : olivia burton, rosefield, timex, 其他: 上amazon求其搵隻雜牌。

Q: MVMT 好唔好?
A: 圖同真錶不符,QC差,質素垃圾,價錢平,唔介意拎幾舊水出黎帶一陣就冇所謂。

Q: Regent Luna幾時有?
A: 短期內要係Erroyl 官網email register左等通知。想睇實物就要等Erroyl個邊夠貨就可以上黎試 (大約3,4月)

Q: About Vintage, Rossling & Co, Corniche 係咪要上網買?樓主間鋪係邊?
A: 美/加/歐,外國巴絲就上官網買方便d,香港巴絲可以google: rossling & co hk/about vintage hk搵到

Q: Brathwait, Knot, Rodina,香港有冇?
A: Brathwait冇任何distributor/retailer,只有佢官網先有得賣。Rodina 香港都冇鋪有得賣,只有上網買。Knot 只有台北/日本有鋪,去旅行買埋。

Q: 皮錶帶應該點保養?
A: 最好就係唔濕水,冇汗俾佢吸,就唔會臭。夏天得閒揾塊軟布抹乾d汗,如果條錶帶係靚野(Full grain/top grain)皮冬天乾/feel到表面乾就用皮革保養油上油。但始終係消耗品黎。

Q: d錶通常邊度做? Swiss made係咪真係全瑞士做?
A: $1xxx-4xxx 大部分都係大陸組裝/香港組裝。 寫swiss made既牌子,好多都係大陸造完送去瑞士砌lego就加個swiss made上去,大把牌子既殼成set都係大陸做再拎去外國組裝架啦,ham 仔,radx , tisxxt,bexx&roxx。或者你用緊既iphone都係大陸組裝砌埋一齊。
Nomos撚留名
Nomos撚留名
想買mvmt marina
早兩日落左單,今日上watchshop見到5% off
lm
Nomos撚留名
巴打你係咪有開舖?齊唔齊rossling款?方唔方便俾個地址
vodrich點睇
Nomos 撚留名
早兩日落左單,今日上watchshop見到5% off

邊隻??
巴打你係咪有開舖?齊唔齊rossling款?方唔方便俾個地址

高登/連登老規矩唔賣得廣告,睇番FAQ善用google就揾到我啦
Nomos 撚留名

自從高登,連登開左post多左好多nomos撚
vodrich點睇

mvmt quality, nth special.
打返個招呼先 其實ETA 2824-2嘅錶值唔值4000蚊價位
同埋光巴,想問可唔可以私下telegram你 有野想問你
留名
https://cornichewatches.com/shop/heritage-36/?steelwhite_ladies

想問巴打點睇呢隻?
我想要藍針
好鍾意about vintage但佢錶面太大

香港巴絲可以上黎睇實物試,造工幾好,蝴蝶扣。
不過因為corniche錶身框粗,玻璃細,36mm睇起上黎好細隻,女仔帶40都ok.
打返個招呼先 其實ETA 2824-2嘅錶值唔值4000蚊價位

哈佬巴打, 大把miyota 9015賣緊4字頭,eta唔值4000 蚊價位巴打覺得4000 蚊應該要有咩?
同埋光巴,想問可唔可以私下telegram你 有野想問你

冇telegram, 你google rossling &co hk揾到我contact
巴打
Roasting and co 女仔帶40mm會唔會好大?
Rose gold 好靚 但賣晒
幾時番貨
Thanks 巴打
答番上個post第 40 頁,junkers隻錶停秒問題,
google返indirect second drive就揾到答案,
首先巴打貼左隻junkers出黎發現打側/fing下佢就會停秒,隻錶係用緊miyota 8215, indirect second drive黎,呢種設計係其他牌子都會見到。

答案。http://forums.watchuseek.com/f21/miyota-movement-issue-resources-323191.html#/topics/323191?_k=v4zqlm

其實係唔會影響accuracy, 其次係唔關miyota事
唔係"miyota就係咁架啦", 所以唔好誤會同埋對日本芯既偏見。Miyota 9015 係用緊direct drive所以冇呢個問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞