17-18 學年 TOP UP, SF, 非八大專區 3

1001 回覆
4 Like 0 Dislike

咁啫係減嘅話我下半年嘅學費有得減?

Asso升u 都要係有3322先減?

唔係. 文中講DSE 3322入self fund, 意思係直入

而段尾講 "升讀學士學位的副學位畢業生亦受惠"
只要你升到就得

我係咁理解

parttime,topup個d又計唔計

PT, FT只係講個模式係半工讀定全日制姐, 唔係決定 "係唔係學士學位"

而top-up只係指函接上去既學位 都係自資學士學位

總之 speed, scope, hsmc, ouhk 果啲都有架啦

留意字眼, 專上學院, 自資學士學位

speed, scope, hsmc 係唔係 專上學院

http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1608339&target=2
6月份報紙講左有邊間院校…
同埋講左攞3萬蚊嘅條件
咁由yr1入得指定院校嘅人 點都達到3322架嘛
如果asso唔洗3322都攞到3萬嘅話 我就覺得對佢地唔多公平咁囉
利申 條件符合冇嘢煩

能仁都有,Top up果啲無

點解8大自資冇 明明有d 8大自資仲難入過能仁,明愛…

咁等專人答你 我今年先係speed新生

跟入學個陣
入學polyu award
Cert都會係polyu (w/o speed logo)

No speed name also?

有名 冇logo
樓上有人答過

我見有巴打話PolyU Award 無名又無Logo

PolyU programmes offered through SPEED are PolyU award programmes as approved by PolyU Senate. The award and parchment of the PolyU programmes offered through SPEED are the same as that of other PolyU programmes. ......................

.................The parchment of PolyU-SPEED award contains the PolyU logo only (without SPEED logo) while the full English name of PolyU and SPEED will also be printed

可能我問得唔清楚,照咁睇PolyU Award 就應該同其他一樣 無SPEED Logo同名 而PolyU SPEED Award 就多個SPEED Logo

講咗呢個問題好耐 7月仲問緊

唔係. 文中講DSE 3322入self fund, 意思係直入

只要你升到就得

我係咁理解

PT, FT只係講個模式係半工讀定全日制姐, 唔係決定 "係唔係學士學位"

總之 speed, scope, hsmc, ouhk 果啲都有架啦

http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1608339&target=2
同埋講左攞3萬蚊嘅條件
如果asso唔洗3322都攞到3萬嘅話 我就覺得對佢地唔多公平咁囉
利申 條件符合冇嘢煩

副學士升讀衍接學位課程⋯
有啊

https://www.facebook.com/icablenews/videos/701677153357689/

跟入學個陣
入學polyu award
Cert都會係polyu (w/o speed logo)

No speed name also?

有名 冇logo
樓上有人答過

我見有巴打話PolyU Award 無名又無Logo

PolyU programmes offered through SPEED are PolyU award programmes as approved by PolyU Senate. The award and parchment of the PolyU programmes offered through SPEED are the same as that of other PolyU programmes. ......................

.................The parchment of PolyU-SPEED award contains the PolyU logo only (without SPEED logo) while the full English name of PolyU and SPEED will also be printed

可能我問得唔清楚,照咁睇PolyU Award 就應該同其他一樣 無SPEED Logo同名 而PolyU SPEED Award 就多個SPEED Logo

講咗呢個問題好耐 7月仲問緊

自膠 無跟post
我cgpa得3.01,如果想gap year 係咪有啲嘥氣?
3.01又冇咩機會讀ugc

只要你升到就得

我係咁理解

同埋講左攞3萬蚊嘅條件
利申 條件符合冇嘢煩

有啊

https://www.facebook.com/icablenews/videos/701677153357689/

副學士升讀衍接學位課程,但本身冇3322呢?

同埋講左攞3萬蚊嘅條件
利申 條件符合冇嘢煩

有啊

有呀好似

冇架喇

我頭先打去 佢叫我send email,希望佢會快啲覆

Reference letter又試過 email都sd過
Sd到自己都覺得有d煩
不過今晚都諗住再sd過

Ref letter hsmc好似唔睇既
利伸 連reg letter都冇都入到

聽講bnf 好難讀

得loan 邊有grant

其實呢個係咪asso升sf, e.g. OU 7萬學費 佢會直接減3萬? (dse 中文冇3)

同埋講左攞3萬蚊嘅條件
利申 條件符合冇嘢煩

有啊

有呀好似

3322入degree
同asso升degree

係兩個cases, 但都合符資格.

應該係咁理解,而你本身3322入自資asso都唔會攞到資助

因為原意係想 推人入自資

其實呢個係咪asso升sf, e.g. OU 7萬學費 佢會直接減3萬? (dse 中文冇3)

係. 借免入息grant loan,會係當另一件事處理
唔會話 因為資助左就唔會有grant loan

入UGC(資助學士學位) 都可以再問政府借
2.5左右報speed有冇機?

睇親個個都gpa>2.8

利申想報health studies
有冇人知道如果之前reject咗恒管offer但又想要返
可以點做
因為之前諗住想讀ou 但依家又想讀hsmc多啲

冇架喇

Sd到自己都覺得有d煩
不過今晚都諗住再sd過

巴打都係 之前reject咗 依家又想要返?

Sd到自己都覺得有d煩
不過今晚都諗住再sd過

聽講bnf 好難讀

ipass有齊你地想知既 "專上學院", 而且有分 本地課程 同 海外課程... 有興報慢慢睇

SF degree (yr1)

http://www.ipass.gov.hk/edb/index.php/ch/home?option=com_courses&task=institutions&progType=3&AwardByNonLocalInsti=0&publicity=0&acadYear=2017/18

SF degree (top up)

http://www.ipass.gov.hk/edb/index.php/ch/home?option=com_courses&task=prog_ay&progType=4&AwardByNonLocalInsti=0

我係space嗰網見到有啲海外課程 但呢度無
代表啲咩 政府唔認可?

係唔係依堆? 無既話就真係無, 都可以講係政府未認可(經審視既課程)

http://www.ipass.gov.hk/edb/index.php/ch/home?option=com_courses&task=prog_list&sugc=&AwardByNonLocalInsti=1&publicity=0&progType=4&acadYear=2017/18&instId=HU

唔係個list度
咁代表啲咩?認受性極低?
而家有樹仁傳理yr2同含管 bba mkt yr 3 offer

其實一直好想讀傳理 但個日in完樹仁個programme leader講既野同我以前一直諗既唔同 聽講workload好大但學到野 好驚爆唔到gpa 加上要讀多一年 遲一年畢業驚曬咗啲時間

但含管bbamkt 又好似好廢咁 驚讀完冇用 但唔洗曬多年 聽講多intern做 好糾結 過兩日要交錢仲未決定好 邊個出路會好啲

樹仁新傳都出名 不過intern唔掂
而恆管的確多D intern 不過就冇咁好 同埋而家太多bba grad

你講出路嘅話樹仁會好D 其實遲1年就唔係太大件事...不過巴打想係邊行發展?

我係絲 樹仁啲intern點唔掂法?
中學個陣好想做記者主播個啲 但而家發現個前景唔明朗 asso讀pr 所以做mkt個啲都ok 但我都覺得周街都係bba grad 讀完唔知有冇用
cgpa 2.72 報左ou ba半個月仲未有interview
想問一問,如果我accept 左ou offer (year 3 entry),但我黎緊果一年用non-ju報UGC,唔寫自己讀緊U而當gap year,可唔可行?定係用Tran U既方式會好D?
求巴絲解答

佢問你呢一年做左啲咩,咁你點答
其實照講讀緊yr3 ou無問題

如果係唔同科呢?

聽講bnf 好難讀

BnF係難讀 自問係讀依科既人先好去讀 否則你會好辛苦

本身hd讀呢科 都唔知讀唔讀恒管好
因為真係幾貴
定top up 好?會唔會有其他介紹

如果讀開依科 又自問有興趣既
可以一戰既(假設你負擔到個學費 )
但讀唔讀d其它course就好睇你個career path點行or取向
有d人只係想拎個degree 有d人係只係要UGC既degree
又有d人覺得讀top up拎個外國大學個名
咁你要問自己最終想要咩(或者屋企人想你點)
後者個個point我十分理解 好多朋友有時都要考慮埋家庭因素
(其實講咁多係因為我實在唔知有咩介紹比到你 DSE完左之後已經好少接觸依D升學資訊)

我都唔知想點 想讀個degree,快快手搞掂 第時唔好後悔咁
Bnf 我又唔係真係好有興趣 想輕鬆過一年/二年

如果以hsmc黎講既話
MKT相對黎講會輕鬆D

竟然?背書爲主?
cgpa 2.72 報左ou ba半個月仲未有interview

有冇上佢網check? ou好似冇email
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞