17-18 學年 TOP UP, SF, 非八大專區 3

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
ipass有齊你地想知既 "專上學院", 而且有分 本地課程 同 海外課程... 有興報慢慢睇

SF degree (yr1)

http://www.ipass.gov.hk/edb/index.php/ch/home?option=com_courses&task=institutions&progType=3&AwardByNonLocalInsti=0&publicity=0&acadYear=2017/18

SF degree (top up)

http://www.ipass.gov.hk/edb/index.php/ch/home?option=com_courses&task=prog_ay&progType=4&AwardByNonLocalInsti=0

讀學位成本越來越低,就快搞到好似台灣咁
開始儲錢讀master

香港讀大學真係好平
UGC 42,100 一年...
出黎打工 一年都12萬啦 至少

返年半工 夠讀4年書

出國 英國, 澳洲, 美國 讀一個學位 貴到仆街
一年留學既錢夠香港讀 2個UGC既bachelor

真係奢侈唔起. 讀埋master 分分鐘 1.5M
有冇人可以講下speed既GUR科
唔知揀咩好
有冇人知道如果之前reject咗恒管offer但又想要返
可以點做
因為之前諗住想讀ou 但依家又想讀hsmc多啲

冇架喇

我頭先打去 佢叫我send email,希望佢會快啲覆

Reference letter又試過 email都sd過
Sd到自己都覺得有d煩
不過今晚都諗住再sd過

Ref letter hsmc好似唔睇既
利伸 連reg letter都冇都入到

聽講bnf 好難讀

BnF係難讀 自問係讀依科既人先好去讀 否則你會好辛苦

本身hd讀呢科 都唔知讀唔讀恒管好
因為真係幾貴
定top up 好?會唔會有其他介紹
想問3月收到speed offer俾埋留位,而家唔讀使唔使打去講聲?我見佢sd咗gur email黎好似預我讀咁,hold咗咁耐個位會唔會俾人屌打?
有無巴打整理下大專院校排名
唔識分析。。。利申商科
HSmc bucie speed ou su scope 之類
有無巴打整理下大專院校排名
唔識分析。。。利申商科
HSmc bucie speed ou su scope 之類

排唔到架... 每個人價值觀都唔同
三大都有人話City>Chinese U
有人話四大係Poly

self fund無國際排名可言,更加難排

排campus大細, 學費 就有得排

加上啲self fund fresh grad salary唔透明...

點解既 speed, scope都係本地自資學士學位 (local self funded undergraduate programme/degree)

我覺得 立法會撥款 過就實過到既,香港本身投入教育(特別係 科研方面)資源算低... 對比其他國家

過去10年 平均1年開支3.1%(佔整體GDP)

> 2016/17年度的預算教育總開支為840億元
突然狂加 因為比人屌得多,心知不妙

而參考到 今年 立法會撥款
2017年2月22日 提出
2017年4月1日 就已經開始用緊

所以我偏向相信,各位入學應該可以減學費
(有錯勿吊

補多條link先〜
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170705/56915422
【答問大會】一文睇晒50億教育新開支 自資學生每年派3萬元

//●專上教育:2017/18學年起,在中學文憑試考獲「3322」的學生修讀合資格自資學士學位課程,每人每年可獲3萬港元「自資學券」免入息審查資助,升讀學士學位的副學位畢業生亦受惠//

//因現時專上學院自資學士學位課程學費高昂,林鄭日前已指出,會先推今年9月可實行的政策,首階段運用方案包括資助在文憑試考獲「3322」入讀大學資格的學生,每年每人3萬元免入息審查的政府資助,料有3.9萬學生即時受惠。林鄭又公佈多項教育措施,涉及每年額外36億元經常開支。//

啱啱喺立法會話今年有得用 應該得掛

咁啫係減嘅話我下半年嘅學費有得減?

Asso升u 都要係有3322先減?

唔係. 文中講DSE 3322入self fund, 意思係直入

而段尾講 "升讀學士學位的副學位畢業生亦受惠"
只要你升到就得

我係咁理解

parttime,topup個d又計唔計

PT, FT只係講個模式係半工讀定全日制姐, 唔係決定 "係唔係學士學位"

而top-up只係指函接上去既學位 都係自資學士學位

總之 speed, scope, hsmc, ouhk 果啲都有架啦

留意字眼, 專上學院, 自資學士學位

speed, scope, hsmc 係唔係 專上學院

High Dip算唔算副學位?

點解既 speed, scope都係本地自資學士學位 (local self funded undergraduate programme/degree)

我覺得 立法會撥款 過就實過到既,香港本身投入教育(特別係 科研方面)資源算低... 對比其他國家

(有錯勿吊

補多條link先〜
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170705/56915422

//●專上教育:2017/18學年起,在中學文憑試考獲「3322」的學生修讀合資格自資學士學位課程,每人每年可獲3萬港元「自資學券」免入息審查資助,升讀學士學位的副學位畢業生亦受惠//

//因現時專上學院自資學士學位課程學費高昂,林鄭日前已指出,會先推今年9月可實行的政策,首階段運用方案包括資助在文憑試考獲「3322」入讀大學資格的學生,每年每人3萬元免入息審查的政府資助,料有3.9萬學生即時受惠。林鄭又公佈多項教育措施,涉及每年額外36億元經常開支。//

唔係. 文中講DSE 3322入self fund, 意思係直入

只要你升到就得

我係咁理解

PT, FT只係講個模式係半工讀定全日制姐, 唔係決定 "係唔係學士學位"

總之 speed, scope, hsmc, ouhk 果啲都有架啦

High Dip算唔算副學位?

高級文憑(Higher Diploma), 副學士(Associate Degree)
都屬於 副學位(Sub-Degree)

HKCC既lecturer話係好過hsmc
因為hsmc出到黎人地會知係恒管
但speed d人可能會當佢係poly
利伸 最後揀左hsmc

但係d人係咪真係會當佢係poly ?

係,speed不溜都係poly一分子

speed=degree(雖然係topup)
hsmc=college(大專or中學咁個名同cert)

high大左 ???
speed = hsmc = bachelor degree (學士學位)

speed只係poly轄下獨立營運教育機構

speed (SF polyu top up)=cie (SF hkbu top up)=scope (SF cityu top up)... 等等等

而真係想同UGC張cert一視同仁,一定要睇返 頒授既銜頭
1. polyu speed = 香港理工大學專業進修學院
2. polyu award = 香港理工大學
3. cie = 香港浸會大學

3. 浸大副學士課程及自資學位課程直接受浸大監管,副學士及學位證書均由浸大頒發。

2. The following programmes are self-financed undergraduate programmes offered by the academic units of PolyU through PolyU SPEED.

1. The following programmes are self-financed undergraduate programmes offered by PolyU SPEED.

分唔分到 ???

以我所知得 polyu award & cie 啲人可以攞本校個名黎J
(不用分得那麼細吧, sf degree全部歸同一類

巴打本身有咩UGC

紅磚BRE某水泡科
可以點做

冇架喇

Sd到自己都覺得有d煩
不過今晚都諗住再sd過

聽講bnf 好難讀

同埋記得speed scope等等嘅top up係冇

(有錯勿吊

補多條link先〜

只要你升到就得

我係咁理解

PT應該無啦 個網都係得自資全日制 暫時見到SPEED有
Ou global business and marketing Year 2 entry 同
Hsmc SCM year3 entry 大家覺得邊個好啲?

我報左scm加比埋錢
報左speed top up但gpa得1.98
係咪面試都冇機會?
好後悔當初自己唔努力

有無唸過自己唔岩讀書?
因為依個分 好多都唔收,收得都唔方好

定你揀錯科?(我friend aircraft engineering HD得2.0x )

我Sem1,2好差,得1.6左右,之後只追到1.98

以前我都hea底 HD cgpa2.7 非親生仔 轉科轉校到speed 要最尾個choice先收 cgpa1.98 報top up 唔太容易 加油啦
係咪面試都冇機會?
好後悔當初自己唔努力

有無唸過自己唔岩讀書?

定你揀錯科?(我friend aircraft engineering HD得2.0x )

以前我都hea底 HD cgpa2.7 非親生仔 轉科轉校到speed 要最尾個choice先收 cgpa1.98 報top up 唔太容易 加油啦

巴打唔係嚇你 我2.99 thei連interview都唔比我 可能我衰太遲報
想問PolyU Award 既PT degree, 畢業證書有無SPEED Logo 同名? 定係PolyU Speed Award 先有?
係咪面試都冇機會?
好後悔當初自己唔努力

有無唸過自己唔岩讀書?

巴打唔係嚇你 我2.99 thei連interview都唔比我 可能我衰太遲報

Thei 唔係正常既咩 你話報speed 2.99都無得in 就恐怖姐
想問PolyU Award 既PT degree, 畢業證書有無SPEED Logo 同名? 定係PolyU Speed Award 先有?

Poly award 跟本部

Speed 有speed既logo
係咪面試都冇機會?
好後悔當初自己唔努力

有無唸過自己唔岩讀書?

Thei 唔係正常既咩 你話報speed 2.99都無得in 就恐怖姐

Thei呢幾年都要過3先比interview? 咁咪同local u 一樣水平 佢出condition都只係2.6就得
係咪面試都冇機會?
好後悔當初自己唔努力

有無唸過自己唔岩讀書?

Thei呢幾年都要過3先比interview? 咁咪同local u 一樣水平 佢出condition都只係2.6就得

咁我應該記錯

利申 淨係報左speed

冇架喇

Sd到自己都覺得有d煩
不過今晚都諗住再sd過

聽講bnf 好難讀

BnF係難讀 自問係讀依科既人先好去讀 否則你會好辛苦

本身hd讀呢科 都唔知讀唔讀恒管好
因為真係幾貴
定top up 好?會唔會有其他介紹

如果讀開依科 又自問有興趣既
可以一戰既(假設你負擔到個學費 )
但讀唔讀d其它course就好睇你個career path點行or取向
有d人只係想拎個degree 有d人係只係要UGC既degree
又有d人覺得讀top up拎個外國大學個名
咁你要問自己最終想要咩(或者屋企人想你點)
後者個個point我十分理解 好多朋友有時都要考慮埋家庭因素
(其實講咁多係因為我實在唔知有咩介紹比到你 DSE完左之後已經好少接觸依D升學資訊)

姐係PolyU Award 跟番本部 無SPEED Logo同名?
知唔知如果讀既期間轉左SPEED award 會點計?

姐係PolyU Award 跟番本部 無SPEED Logo同名?

咁等專人答你 我今年先係speed新生
可以點做

冇架喇

Sd到自己都覺得有d煩
不過今晚都諗住再sd過

聽講bnf 好難讀

咁等專人答你 我今年先係speed新生

跟入學個陣
入學polyu award
Cert都會係polyu (w/o speed logo)

有無唸過自己唔岩讀書?

咁我應該記錯

利申 淨係報左speed

Speed新開bem同survey ft 都要>2.8 依家gpa通脹到就黎topup都要過3先收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞