17-18 學年 TOP UP, SF, 非八大專區 3

1001 回覆
4 Like 0 Dislike

有無唸過自己唔岩讀書?
因為依個分 好多都唔收,收得都唔方好

定你揀錯科?(我friend aircraft engineering HD得2.0x )

我Sem1,2好差,得1.6左右,之後只追到1.98

以前我都hea底 HD cgpa2.7 非親生仔 轉科轉校到speed 要最尾個choice先收 cgpa1.98 報top up 唔太容易 加油啦

巴打唔係嚇你 我2.99 thei連interview都唔比我 可能我衰太遲報

Thei 唔係正常既咩 你話報speed 2.99都無得in 就恐怖姐

Thei呢幾年都要過3先比interview? 咁咪同local u 一樣水平 佢出condition都只係2.6就得

咁我應該記錯

利申 淨係報左speed

Speed新開bem同survey ft 都要>2.8 依家gpa通脹到就黎topup都要過3先收

bem唔洗2.8掛

有無唸過自己唔岩讀書?
因為依個分 好多都唔收,收得都唔方好

定你揀錯科?(我friend aircraft engineering HD得2.0x )

以前我都hea底 HD cgpa2.7 非親生仔 轉科轉校到speed 要最尾個choice先收 cgpa1.98 報top up 唔太容易 加油啦

巴打唔係嚇你 我2.99 thei連interview都唔比我 可能我衰太遲報

Thei 唔係正常既咩 你話報speed 2.99都無得in 就恐怖姐

Thei呢幾年都要過3先比interview? 咁咪同local u 一樣水平 佢出condition都只係2.6就得

咁我應該記錯

Speed新開bem同survey ft 都要>2.8 依家gpa通脹到就黎topup都要過3先收

明明Jupas就愈來愈低分都入到

咁我應該記錯

話唔定認受性會高番d

咁我應該記錯

話唔定認受性會高番d

咁我應該記錯

bem唔洗2.8掛

係連親生仔都要至少2.8 咁佢要拎業界認可 學生質素都要有少少見得下人咁既 好似以前sf bse 親生仔都要2.9

咁我應該記錯

明明Jupas就愈來愈低分都入到

真心依家都寧願叫人repeat算 不過2018dse都好似多返好多人考
想問PolyU Award 既PT degree, 畢業證書有無SPEED Logo 同名? 定係PolyU Speed Award 先有?

Poly award 跟本部

Speed 有speed既logo

姐係PolyU Award 跟番本部 無SPEED Logo同名?
知唔知如果讀既期間轉左SPEED award 會點計?

咁等專人答你 我今年先係speed新生

跟入學個陣
入學polyu award
Cert都會係polyu (w/o speed logo)

No speed name also?
有冇人今日都收到OU interview?
Btw 我係 Degree tran Degress
想問一問,如果我accept 左ou offer (year 3 entry),但我黎緊果一年用non-ju報UGC,唔寫自己讀緊U而當gap year,可唔可行?定係用Tran U既方式會好D?
求巴絲解答

Gpa 1.98收到Speed interview
想問一問,如果我accept 左ou offer (year 3 entry),但我黎緊果一年用non-ju報UGC,唔寫自己讀緊U而當gap year,可唔可行?定係用Tran U既方式會好D?
求巴絲解答

佢問你呢一年做左啲咩,咁你點答
其實照講讀緊yr3 ou無問題
想問PolyU Award 既PT degree, 畢業證書有無SPEED Logo 同名? 定係PolyU Speed Award 先有?

姐係PolyU Award 跟番本部 無SPEED Logo同名?

跟入學個陣

有名 冇logo
樓上有人答過
ipass有齊你地想知既 "專上學院", 而且有分 本地課程 同 海外課程... 有興報慢慢睇

SF degree (yr1)

http://www.ipass.gov.hk/edb/index.php/ch/home?option=com_courses&task=institutions&progType=3&AwardByNonLocalInsti=0&publicity=0&acadYear=2017/18

SF degree (top up)

http://www.ipass.gov.hk/edb/index.php/ch/home?option=com_courses&task=prog_ay&progType=4&AwardByNonLocalInsti=0

我係space嗰網見到有啲海外課程 但呢度無
代表啲咩 政府唔認可?
ipass有齊你地想知既 "專上學院", 而且有分 本地課程 同 海外課程... 有興報慢慢睇

SF degree (yr1)

http://www.ipass.gov.hk/edb/index.php/ch/home?option=com_courses&task=institutions&progType=3&AwardByNonLocalInsti=0&publicity=0&acadYear=2017/18

SF degree (top up)

http://www.ipass.gov.hk/edb/index.php/ch/home?option=com_courses&task=prog_ay&progType=4&AwardByNonLocalInsti=0

我係space嗰網見到有啲海外課程 但呢度無
代表啲咩 政府唔認可?

係唔係依堆? 無既話就真係無, 都可以講係政府未認可(經審視既課程)

http://www.ipass.gov.hk/edb/index.php/ch/home?option=com_courses&task=prog_list&sugc=&AwardByNonLocalInsti=1&publicity=0&progType=4&acadYear=2017/18&instId=HU

我頭先打去 佢叫我send email,希望佢會快啲覆

Reference letter又試過 email都sd過
Sd到自己都覺得有d煩
不過今晚都諗住再sd過

Ref letter hsmc好似唔睇既
利伸 連reg letter都冇都入到

聽講bnf 好難讀

BnF係難讀 自問係讀依科既人先好去讀 否則你會好辛苦

本身hd讀呢科 都唔知讀唔讀恒管好
因為真係幾貴
定top up 好?會唔會有其他介紹

如果讀開依科 又自問有興趣既
可以一戰既(假設你負擔到個學費 )
但讀唔讀d其它course就好睇你個career path點行or取向
有d人只係想拎個degree 有d人係只係要UGC既degree
又有d人覺得讀top up拎個外國大學個名
咁你要問自己最終想要咩(或者屋企人想你點)
後者個個point我十分理解 好多朋友有時都要考慮埋家庭因素
(其實講咁多係因為我實在唔知有咩介紹比到你 DSE完左之後已經好少接觸依D升學資訊)

我都唔知想點 想讀個degree,快快手搞掂 第時唔好後悔咁
Bnf 我又唔係真係好有興趣 想輕鬆過一年/二年
想問咁多位巴打
如果grad gpa係3.3
你地會選擇Gap year再報定讀cie
想問咁多位巴打

3.3都冇ugc;

Reference letter又試過 email都sd過
Sd到自己都覺得有d煩
不過今晚都諗住再sd過

聽講bnf 好難讀

因為真係幾貴

但讀唔讀d其它course就好睇你個career path點行or取向
有d人只係想拎個degree 有d人係只係要UGC既degree
後者個個point我十分理解 好多朋友有時都要考慮埋家庭因素
(其實講咁多係因為我實在唔知有咩介紹比到你 DSE完左之後已經好少接觸依D升學資訊)

我都唔知想點 想讀個degree,快快手搞掂 第時唔好後悔咁

如果以hsmc黎講既話
MKT相對黎講會輕鬆D

聽講bnf 好難讀

因為真係幾貴

如果以hsmc黎講既話
MKT相對黎講會輕鬆D

但唔代表易架 可能你做project愈上豬隊友
咁就慘到

都係帶定頭盔先 以免比人話打手
hsmc唔係你唯一選擇 你選擇個時要問下自己想要咩
個間院學比唔比到你要既野? 學費/雜費你負唔負擔到? 等等都係你要諗既問題
答到個時 你就會知邊間最岩你

跟入學個陣

有名 冇logo
樓上有人答過

我見有巴打話PolyU Award 無名又無Logo
想問咁多位巴打

咩科??

跟入學個陣

有名 冇logo
樓上有人答過

PolyU programmes offered through SPEED are PolyU award programmes as approved by PolyU Senate. The award and parchment of the PolyU programmes offered through SPEED are the same as that of other PolyU programmes. ......................

.................The parchment of PolyU-SPEED award contains the PolyU logo only (without SPEED logo) while the full English name of PolyU and SPEED will also be printed

同埋記得speed scope等等嘅top up係冇

點解既 speed, scope都係本地自資學士學位 (local self funded undergraduate programme/degree)

我覺得 立法會撥款 過就實過到既,香港本身投入教育(特別係 科研方面)資源算低... 對比其他國家

過去10年 平均1年開支3.1%(佔整體GDP)

> 2016/17年度的預算教育總開支為840億元
突然狂加 因為比人屌得多,心知不妙

而參考到 今年 立法會撥款
2017年2月22日 提出
2017年4月1日 就已經開始用緊

所以我偏向相信,各位入學應該可以減學費
(有錯勿吊

補多條link先〜
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170705/56915422
【答問大會】一文睇晒50億教育新開支 自資學生每年派3萬元

//●專上教育:2017/18學年起,在中學文憑試考獲「3322」的學生修讀合資格自資學士學位課程,每人每年可獲3萬港元「自資學券」免入息審查資助,升讀學士學位的副學位畢業生亦受惠//

//因現時專上學院自資學士學位課程學費高昂,林鄭日前已指出,會先推今年9月可實行的政策,首階段運用方案包括資助在文憑試考獲「3322」入讀大學資格的學生,每年每人3萬元免入息審查的政府資助,料有3.9萬學生即時受惠。林鄭又公佈多項教育措施,涉及每年額外36億元經常開支。//

啱啱喺立法會話今年有得用 應該得掛

咁啫係減嘅話我下半年嘅學費有得減?

Asso升u 都要係有3322先減?

唔係. 文中講DSE 3322入self fund, 意思係直入

而段尾講 "升讀學士學位的副學位畢業生亦受惠"
只要你升到就得

我係咁理解

parttime,topup個d又計唔計

PT, FT只係講個模式係半工讀定全日制姐, 唔係決定 "係唔係學士學位"

而top-up只係指函接上去既學位 都係自資學士學位

總之 speed, scope, hsmc, ouhk 果啲都有架啦

留意字眼, 專上學院, 自資學士學位

speed, scope, hsmc 係唔係 專上學院

http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1608339&target=2
6月份報紙講左有邊間院校…
同埋講左攞3萬蚊嘅條件
咁由yr1入得指定院校嘅人 點都達到3322架嘛
如果asso唔洗3322都攞到3萬嘅話 我就覺得對佢地唔多公平咁囉
利申 條件符合冇嘢煩

補多條link先〜
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170705/56915422
【答問大會】一文睇晒50億教育新開支 自資學生每年派3萬元

//●專上教育:2017/18學年起,在中學文憑試考獲「3322」的學生修讀合資格自資學士學位課程,每人每年可獲3萬港元「自資學券」免入息審查資助,升讀學士學位的副學位畢業生亦受惠//

//因現時專上學院自資學士學位課程學費高昂,林鄭日前已指出,會先推今年9月可實行的政策,首階段運用方案包括資助在文憑試考獲「3322」入讀大學資格的學生,每年每人3萬元免入息審查的政府資助,料有3.9萬學生即時受惠。林鄭又公佈多項教育措施,涉及每年額外36億元經常開支。//

啱啱喺立法會話今年有得用 應該得掛

咁啫係減嘅話我下半年嘅學費有得減?

Asso升u 都要係有3322先減?

唔係. 文中講DSE 3322入self fund, 意思係直入

而段尾講 "升讀學士學位的副學位畢業生亦受惠"
只要你升到就得

我係咁理解

parttime,topup個d又計唔計

PT, FT只係講個模式係半工讀定全日制姐, 唔係決定 "係唔係學士學位"

而top-up只係指函接上去既學位 都係自資學士學位

總之 speed, scope, hsmc, ouhk 果啲都有架啦

留意字眼, 專上學院, 自資學士學位

speed, scope, hsmc 係唔係 專上學院

http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1608339&target=2
6月份報紙講左有邊間院校…
同埋講左攞3萬蚊嘅條件
咁由yr1入得指定院校嘅人 點都達到3322架嘛
如果asso唔洗3322都攞到3萬嘅話 我就覺得對佢地唔多公平咁囉
利申 條件符合冇嘢煩

能仁都有,Top up果啲無

跟入學個陣

有名 冇logo
樓上有人答過

PolyU programmes offered through SPEED are PolyU award programmes as approved by PolyU Senate. The award and parchment of the PolyU programmes offered through SPEED are the same as that of other PolyU programmes. ......................

.................The parchment of PolyU-SPEED award contains the PolyU logo only (without SPEED logo) while the full English name of PolyU and SPEED will also be printed

可能我問得唔清楚,照咁睇PolyU Award 就應該同其他一樣 無SPEED Logo同名 而PolyU SPEED Award 就多個SPEED Logo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞