鄺囝好似抄襲左我份小說比賽參賽作品...

1001 回覆
2803 Like 264 Dislike
好撚彩冇炒車

講真鄺仔大文豪,洗唔洗炒你呀

我知道,愛情故事呀散文既野,好多都係拾人牙慧,乜春幸福既定義係乜乜乜我都知道唔會得我一個人諗到

只係,我最嬲既係,佢作為小說比賽既評審,竟然低裝到拎參賽者既意念,重新包裝當自己既文字再出post拎like,我真係覺得好失望,好灰

連比賽評審都可以偷橋,咁我仲點敢投稿去出版社? 人地轉個頭就睇完自己用

個感覺就好似,我想出書既夢想比人利用左。因為我冇名氣,所以就唔值得尊重?

我篇參賽作品連個名都叫《幸福的定義》呀。

本來我早知道鄺囝係評審,而且考慮到愛情故事既市場銷路比較穩定,所以一向偏好寫懸疑故事既我,今次用愛情故參賽,而且內容加入大量金句,目的就係想吸引到評審 (尤其是愛情作家鄺囝) 既注意。但我勢估唔到,我既心血竟然會比人咁樣踐踏,比人當係用完即棄既condom咁用.....

鄺囝都唔係柒,要抄當然唔會成句抄。你地睇圖都可以見到,d字唔係100%一樣。但係綜合咁多樣野黎睇,佢真係唔係因為睇完我既參賽作品而寫d咁既野出黎? 連句重心句子都似得咁緊要??

到底文字何價? 創作何價?

我地參賽者、想出書既人辛辛苦苦寫出黎既野,比人一個唔該就據為己用,係幾咁唔甘心、唔忿氣?

我知道咁好有可能係以卵擊石,始終只係一個fb post,根本wfc.. 而對方又係有地位有名氣既立法會議員作家。但係正正因為咁,一個咁樣既人,竟然抄自己做評判睇既作品... 我真係到呢一刻都唔敢相信

本來比賽輸左就輸左,我都覺得係自己寫得未夠好。尋日專登reg左呢個新ac,打算係度再出故,儲下人氣,將來再投過稿。依家咁樣,算咩意思?

呢度係鄺囝個post:
http://www.nmplus.hk/social-buzz/%E6%9C%80%E5%A5%BD%E7%9A%84-%E9%84%BA%E4%BF%8A%E5%AE%87/7/

鄺囝原文:

* 我原文份稿差唔多五萬幾字,所以冇辦法post埋上黎比大家睇... 睇埋就會更加有「被抄襲」既感覺

* 本文所有內容涉及指控均為「疑似被抄襲」,一切尚為推測。

在此附上我既page比大家參考:
https://www.facebook.com/yubo.rainbow/

多謝你地留意呢件事,希望會還我一個公道。

*20/06/2017 10:53 更新: 已email出版社,等待回應中
*20/06/2017 11:20 更新: 「在晴朗的一天出發」確認會為我討回公道,幫我聯絡鄺囝,同埋其他後續

紅字完全大大力大大巴打返落樓主塊面度呀
好撚彩冇炒車

大文豪 唔係呀嘛
樓主連facebook page都delete埋
想出名變過街老鼠

未打完就send左...

依家連個儲左好耐先儲到1000個like既page都唔要得喇

仲要俾鄺神出篇文名為安慰實為串柒

樓主個1000like都唔嘅page呀
儲佐好耐架
依家molamola
https://lihkg.com/thread/288806/page/1

樓主, 依個post岩你啊
好撚彩冇炒車

大文豪 唔係呀嘛

鄺仔>金庸
好撚彩冇炒車

大文豪 唔係呀嘛

鄺仔>金庸

ok
炒車
樓主改名 連登名又好筆名又好
唔該知情人士單聲

我諗連真名都要改埋

出版社依行好細, 依家應該全行都知道 鍾珀盈 依個人
唔會再有出版社受佢出書

夢想何價??????
仲炒緊
樓主我知你仲係度,真心講一啲說話,下次想話人地抄之前記得睇下人地之前d"作品"先
其實參賽都係,你用來參賽既作品同評審既套路同風格太似,對你參賽無咩著數,依家就係你唔夠了解評審既作品搞到炒車,遲下可能因為你唔夠了解評審既作品搞到入唔到圍

鄺囝可能就喺睇到樓主果句時 fail左佢
心諗好抄唔抄 揾我d作品黎抄 咁無原創精神
同樣係作家 理應明白呢行難處
抄襲别人心血 真係不能原諒
Pish!仆街死啦,佢老母臭系
Lm
你要提出控訴 都要夠point
你剩係提出左個一句 幸福由自己定義
其他用'意念'呢d咁朦糊既概念..完全唔覺佢抄左你
你篇文又唔係好specific既topic
個句中心句亦然
佢自己寫到出黎都好正常
天雨路滑
同樣係作家 理應明白呢行難處
抄襲别人心血 真係不能原諒

傷者都就嚟出院, 五點幾鐘都仲有人炒緊車?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞