鄺囝好似抄襲左我份小說比賽參賽作品...

1001 回覆
2803 Like 264 Dislike
究竟發生緊咩事
一開機收到個咁既msg
個user係男朋友話我太大食個作者,應該係珀絲?
樓豬
講真,我都係一個對文字比較敏感嘅人,我都好明白有時睇到一啲比較深刻嘅嘢或者比較有意義嘅嘢,一段時間之內個腦都會不斷咁縈繞住,可能講嘅嘢寫嘅嘢都會同影響着你嘅嗰篇文章或者說話有所契合,呢一點相信有接觸開文字嘅人都有類似嘅經驗

至於樓主話既然佢睇咗你篇野都覺得比較特別但係冇入到圍或者得奬, 我覺得可能係因為評審團只得佢一個,假設佢當樓主嗰份野係比較有意義,當其他評審唔覺得嘅時候都冇辦法扭轉結果

所以我覺得佢真正無恥嘅地方係在於剽竊樓主嘅文章。

我主要唔係想幫佢,而係想帶出一個重點。文字呢樣野係攀附於名氣嘅,相同嘅文字或者相近質素嘅文章,有兩個唔同名氣出嚟嘅人效果係好唔同,冇名氣嘅人甚至可能連獲得人哋閱覽既機會都無,證明左真正可以欣賞到文字相異之處嘅人唔多,大部份人都只係掌握文字嘅表面意思,而唔係深層既意義。咁樣其實已經說明左文字嘅價值已經貶低左

PS呢啲嘢想講好耐,一隻收埋係心入邊冇同任何人講過

再者,鍾意文字嘅人得以發揮嘅機會真係好少,雖然有呢啲所謂嘅比賽,但係其實只係有一個所謂嘅平台,我覺得要成就呢啲夢想,更多嘅係運氣

共勉之

追post

你都追啦, 人哋認咗衰仔啦懶醒
咁都叫抄
原來已經過左千五正皮
睇人炒車真開心
正皮不斷上升 炒車繼續

有人有樓主資料可PM我

你想搵樓豬寫編關於炒車嘅故事
一份作品寫得好同唔好都係自己心血,冇話比其他人改得好啲就可以比佢抄考,支持樓主!
原來已經過左千五正皮

一份作品寫得好同唔好都係自己心血,冇話比其他人改得好啲就可以比佢抄考,支持樓主!

講得好
好彩冇炒車
原來已經過左千五正皮

樓豬開埋澄清POST都仲要踩行油
原來已經過左千五正皮

樓豬開埋澄清POST都仲有人踩行油
炒哂車啦 又炒車啦 垃圾連登仔
其實已經唔係文筆既問題

巧合誤會即出黎聲明道歉, 冇人會搞到咁大

係樓主自視過高 , 小人之心, 心胸狹窄, 死都唔認錯
仲要睇左鄺俊宇文章又話自己扮清高block左冇睇
仲要講句公道自在人心
仲要比人踢爆左仲係度覺得全世界既人都好似佢咁鍾意屈人
仲話facebook係人地地頭. 人地唔橕佢係因為人地主場

根本當初就係諗住人格謀殺鄺俊宇
所以我出整合都係想人格謀殺番樓主
呢d人唔好比佢有權力, 死得人多

講得好

係囉一齊推俾更多人知啦
究竟有幾多人係淨睇標題已經比正評
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞