鄺囝好似抄襲左我份小說比賽參賽作品...

1001 回覆
2803 Like 264 Dislike

樓豬

又白又滑
講真,我都係一個對文字比較敏感嘅人,我都好明白有時睇到一啲比較深刻嘅嘢或者比較有意義嘅嘢,一段時間之內個腦都會不斷咁縈繞住,可能講嘅嘢寫嘅嘢都會同影響着你嘅嗰篇文章或者說話有所契合,呢一點相信有接觸開文字嘅人都有類似嘅經驗

至於樓主話既然佢睇咗你篇野都覺得比較特別但係冇入到圍或者得奬, 我覺得可能係因為評審團只得佢一個,假設佢當樓主嗰份野係比較有意義,當其他評審唔覺得嘅時候都冇辦法扭轉結果

所以我覺得佢真正無恥嘅地方係在於剽竊樓主嘅文章。

我主要唔係想幫佢,而係想帶出一個重點。文字呢樣野係攀附於名氣嘅,相同嘅文字或者相近質素嘅文章,有兩個唔同名氣出嚟嘅人效果係好唔同,冇名氣嘅人甚至可能連獲得人哋閱覽既機會都無,證明左真正可以欣賞到文字相異之處嘅人唔多,大部份人都只係掌握文字嘅表面意思,而唔係深層既意義。咁樣其實已經說明左文字嘅價值已經貶低左

PS呢啲嘢想講好耐,一隻收埋係心入邊冇同任何人講過

再者,鍾意文字嘅人得以發揮嘅機會真係好少,雖然有呢啲所謂嘅比賽,但係其實只係有一個所謂嘅平台,我覺得要成就呢啲夢想,更多嘅係運氣

共勉之

但係啱先有巴打搵到舊年2月鄺囝已經講過句一樣嘅嘢, 咁都剽竊?

唔好意思,我啱啱覆嗰陣無睇晒所有留言
就剽竊上嘅定義來講,鄺仔的確冇剽竊到,但係樓主會唔會兩年前就抄咗鄺仔個post ,然後補擺番出嚟再話鄺仔抄返佢,挑戰連登仔起底能力咁樣, 我知我咁講好唔中肯,但站在我嘅角度睇,我相信樓主真係只係見到呢兩件事嘅關係而上嚟抱怨。
上堂嗰陣教授成日話,千其千其要睇清楚有冇人做過你嘅研究題目,如果唔係浪費心機之餘仲會俾人話你抄,如果樓主真係冇抄到鄺仔嘅嘢既話,而家嘅情況真係有苦自己知

你不如再追下post先
你講嘅嘢係有道理, 但喺呢件事上係完全唔成立, 鄺囝目前被搵到嘅起碼由12年loop到而家, 樓豬起碼要喺十年前寫過先得

我明白,所以樓主要硬食曬呢啲野 我只係明白樓主既苦況,並唔係話佢冇問題
上1400
炒晒車
陰公豬喇,樓豬作家夢碎了
陰公豬喇,樓豬作家夢碎了

換個筆名應該仲可以係兩登到出故既
鄺,0,分,抄人,嘢,正,仆街。

漏咗

仲嚟啊?
請保持十秒行車距離
本身佢已經好撚討厭 仲要利用啲努力追逐夢想嘅人 推撚到佢仆街
樓主柒到自己個PAGE都DEL撚埋
淨係識潛水
屌你老母啊我
講真,我都係一個對文字比較敏感嘅人,我都好明白有時睇到一啲比較深刻嘅嘢或者比較有意義嘅嘢,一段時間之內個腦都會不斷咁縈繞住,可能講嘅嘢寫嘅嘢都會同影響着你嘅嗰篇文章或者說話有所契合,呢一點相信有接觸開文字嘅人都有類似嘅經驗

至於樓主話既然佢睇咗你篇野都覺得比較特別但係冇入到圍或者得奬, 我覺得可能係因為評審團只得佢一個,假設佢當樓主嗰份野係比較有意義,當其他評審唔覺得嘅時候都冇辦法扭轉結果

我主要唔係想幫佢,而係想帶出一個重點。文字呢樣野係攀附於名氣嘅,相同嘅文字或者相近質素嘅文章,有兩個唔同名氣出嚟嘅人效果係好唔同,冇名氣嘅人甚至可能連獲得人哋閱覽既機會都無,證明左真正可以欣賞到文字相異之處嘅人唔多,大部份人都只係掌握文字嘅表面意思,而唔係深層既意義。咁樣其實已經說明左文字嘅價值已經貶低左

再者,鍾意文字嘅人得以發揮嘅機會真係好少,雖然有呢啲所謂嘅比賽,但係其實只係有一個所謂嘅平台,我覺得要成就呢啲夢想,更多嘅係運氣

共勉之

但係啱先有巴打搵到舊年2月鄺囝已經講過句一樣嘅嘢, 咁都剽竊?

唔好意思,我啱啱覆嗰陣無睇晒所有留言
就剽竊上嘅定義來講,鄺仔的確冇剽竊到,但係樓主會唔會兩年前就抄咗鄺仔個post ,然後補擺番出嚟再話鄺仔抄返佢,挑戰連登仔起底能力咁樣, 我知我咁講好唔中肯,但站在我嘅角度睇,我相信樓主真係只係見到呢兩件事嘅關係而上嚟抱怨。
上堂嗰陣教授成日話,千其千其要睇清楚有冇人做過你嘅研究題目,如果唔係浪費心機之餘仲會俾人話你抄,如果樓主真係冇抄到鄺仔嘅嘢既話,而家嘅情況真係有苦自己知

完全睇唔明你Up咩春

我意思只係我覺得樓主冇抄襲鄺仔再反指控佢既理由,只係鄺仔並冇抄襲樓主咁解。我針對返上面話樓主抄返人轉頭個啲replies 姐。當然呢啲只係我既個人感受,冇證據同資料, 只係憑我睇完樓主天文嘅感覺同埋佢回覆時候嘅態度,不能作準
千幾正皮
引晒班連登紅衛兵出黎
仆街原來我炒撚咗車
又炒
本身佢已經好撚討厭 仲要利用啲努力追逐夢想嘅人 推撚到佢仆街

今日稍早時間,某大型討論區發生幾十車連環交通意外
Push

仆街原來我炒撚咗車

算你識追返post喇
聽講遲d會有聲明

你地講得岩,的確係d好大路既野,好難話係咪真係抄
令我咁樣覺得既原因,就係我參加比賽、佢評審同佢出文個時間太接近

依家有人搵到佢舊link,證明佢一早已經寫過,甚至仲可以掉返轉話我抄佢先岩

而出版社方面,就一定會話佢冇份睇我份稿

最終,其實都只能講一句「公道自在人心」

相信我支持我既人,好多謝你地

我相信之後既發展,會係鄺囝果邊話返係我抄佢

你都幾撚厚臉皮
聽講遲d會有聲明

你地講得岩,的確係d好大路既野,好難話係咪真係抄
令我咁樣覺得既原因,就係我參加比賽、佢評審同佢出文個時間太接近

依家有人搵到佢舊link,證明佢一早已經寫過,甚至仲可以掉返轉話我抄佢先岩

而出版社方面,就一定會話佢冇份睇我份稿

最終,其實都只能講一句「公道自在人心」

相信我支持我既人,好多謝你地

我相信之後既發展,會係鄺囝果邊話返係我抄佢

屌你 食屎 咁撚普通既野 咩咩愛情定義 屌你 好撚獨特呀?人地又早過你寫 而家
叫春咁撚樣

共勉之

追post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞