鄺囝好似抄襲左我份小說比賽參賽作品...

1001 回覆
2803 Like 264 Dislike
咁離譜??真係要搞大佢!話比傳媒知
唔係幫鄺囝

佢仆街死唔關我事

但我想問假如我係鄺囝,睇到你篇野,然後比你啟發到,有靈感,我係應該死控制住死都唔諗相關既野寫,定還是點?

做緊design,有試係街邊見到d 裙等等,好好睇

然後個腦幾個禮拜都會諗相似既裙

畫極發現最後都下果條裙既翻版

咁我想問點先忘記到

紅van出完之後大撚把文 都係搭交通工具去到異世界啦,咩野電車地鐵飛機都出齊
pizza係咪又要告鳩佢地呀

我覺得最大問題除左時間上太接近,仲有就係鄺囝係個比賽嘅評審
唔係幫鄺囝

佢仆街死唔關我事

但我想問假如我係鄺囝,睇到你篇野,然後比你啟發到,有靈感,我係應該死控制住死都唔諗相關既野寫,定還是點?

咁我想問點先忘記到

紅van出完之後大撚把文 都係搭交通工具去到異世界啦,咩野電車地鐵飛機都出齊

評審 同 時間上太接近 先係重點
其實本來,我係block左鄺生個page (因為覺得好無病呻吟好煩),亦都冇like 新monday
今日會睇到佢呢個post,真係天意

我都想出個故係度,但好似變成我開post谷完話題就出文咁,到時又有人話我早有預謀...

其實依家鄺囝點回應我都唔係好care,我係想出返啖氣

創作世界的確好多係你抄人人抄你,有時「靈感」係好難判斷有冇抄,呢個亦都係點解我一開始咁掙扎既原因

因為我都知道d 證據呀arguments呀實在太過薄弱

你地信我,我已經好感激

另外,晴朗果邊個post d人一面倒話係我抽水屈鳩鄺囝
始終facebook係鄺囝地頭
可能睇完之後唔覺意影響左到某d事發生就突然好似靈感到咁
我試過去旅行唔夠褲著唔覺意揀左條同我爸同一樣既褲之後返到屋企先知

有乜撚野事可以發生

重要野利申左先:唔係幫鄺囝條撚樣
呢個世界日日發生緊咁多事,請問咩叫有乜撚野事可以發生
尤其依家人地假假地都立法會議員,人面廣左不在話下,身邊發生既事更加多不勝數,就算幾唔想點都要準備一堆資料同文件同埋處理某d希望得到幫助既案件,再加上佢自己既私人生活所發生既事,所以突然間發生左d能夠勾返起佢"靈感"既事係一d都唔奇
個個人好似你咁生活平平無奇活係自己世界入面當然係你所講既"有乜撚野事可以發生啦"

都話時間吻合 你係原作者你都一樣會覺得佢係抄你 因為真係合理懷疑嚟

當然時間上可以懷疑,雖然都隔左個幾月
btw我都贊成樓主爭取下既,我都想睇鄺囝點回應
另外,鄺囝本人回應表示「好震撼」
幫推,抄襲不可饒恕
唔係幫鄺囝

佢仆街死唔關我事

咁我想問點先忘記到

評審 同 時間上太接近 先係重點

句野common 到時間係點都唔重要
好似寫懸疑小說 出現句 突然眼前一黑咁
關抄唔抄咩事
最後,就算「係」定「唔係」有抄,其實都係口同鼻拗

*update: kingjer話依家睇下d資料先
呢句野撞到有幾奇
我試過去旅行唔夠褲著唔覺意揀左條同我爸同一樣既褲之後返到屋企先知

有乜撚野事可以發生

尤其依家人地假假地都立法會議員,人面廣左不在話下,身邊發生既事更加多不勝數,就算幾唔想點都要準備一堆資料同文件同埋處理某d希望得到幫助既案件,再加上佢自己既私人生活所發生既事,所以突然間發生左d能夠勾返起佢"靈感"既事係一d都唔奇
個個人好似你咁生活平平無奇活係自己世界入面當然係你所講既"有乜撚野事可以發生啦"

冇啦啦又比人攻擊 你都識講佢係議員啦 忙到西咁 有咩私人空間可以聯想幸福的定義 個時間點有冇咁撚橋 寫開文都知靈感呢家野有幾難出現 仲要個題材同時間咁橋
btw打一句野 你就起L矖鋼咁 真係唔知邊個生活平平無奇 加油啦
支持樓主,還樓主公道

有乜撚野事可以發生

冇啦啦又比人攻擊 你都識講佢係議員啦 忙到西咁 有咩私人空間可以聯想幸福的定義 個時間點有冇咁撚橋 寫開文都知靈感呢家野有幾難出現 仲要個題材同時間咁橋
btw打一句野 你就起L矖鋼咁 真係唔知邊個生活平平無奇 加油啦

多謝巴打
幫推
抄人者死
屌哂佢地老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞