召集所有精神病情緒病患者(7)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
召集所有精神病情緒病患者(6)
https://lihkg.com/thread/278173/page/41?ref=ios
LM
長期抗抑鬱中 lm

有事可以搵學校幫手
無錢就搵學校
個陣老師都有問我有無錢睇醫生
想知你地同另一半點相處。。。
會有咩問題同點樣解決?

有事可以搵學校幫手
無錢就搵學校

諗住過多幾日睇下會唔會自己好轉
想知你地同另一半點相處。。。
會有咩問題同點樣解決?

有事可以搵學校幫手
無錢就搵學校

我覺得有事就要出聲求救
唔講出黎就無人知都無人幫到你
加油

有事可以搵學校幫手
無錢就搵學校

我覺得有事就要出聲求救
加油

絲打大個女左, 開始發放正能量, 我可以退休

有事可以搵學校幫手
無錢就搵學校

我覺得有事就要出聲求救
加油

唔得,可能藥力發作
不過醫生一日要我覆診都會努力落去

打從心底唔想死住
如果 疑病同焦慮 開 ssri+ 維思通 又岩唔岩

維思通(Risperidone)係抗精神分裂藥, 不過後嚟發現對bipolar disorder有療效所以醫生都會開俾bipolar患者(類似嘅情況仲有lamotrigine/lamictal, 可以醫癲癇同bipolar)
如果單純抑鬱就會開SSRI, e.g. sertraline(zoloft)

疑病方面我唔知, 但係焦慮嘅話通常會開benzodiazepine(簡稱benzo), 常見嘅benzo有alprazolam(xanax)

以上係我食咗兩年藥嘅經驗, 唔同醫生可能會開另一款藥

但點解我就咁depression都會開q仔

有事可以搵學校幫手
無錢就搵學校

我覺得有事就要出聲求救
加油

Keep得到就係

你啱
今日先喊完黎
只係今次比以前控制得快啲,我諗
過埋個final 決定去台南個啲玩下放鬆下
回返清一色絲打先
乜我真係咁嚴重?
有時自己諗返都覺得好似無事發生過咁
我見我家姐食左好多年
用好多錢睇醫生到依家都仲勁嚴重
所以好驚會變到佢咁
我覺得我爸媽承受唔到兩個女都咁樣

未必係好嚴重 但好突然 或者好控制唔到
但心理治療梗係有佢既位置啦
唔想變到佢咁就要乖乖地食藥 見絲打你都唔係拖左好耐 你keep住食藥應該就會好好多 唔好見好少少就斷呀 呢度既巴絲都會撐住你

有事可以搵學校幫手
無錢就搵學校

我覺得有事就要出聲求救
加油

Keep得到就係

你啱
今日先喊完黎
只係今次比以前控制得快啲,我諗
過埋個final 決定去台南個啲玩下放鬆下

我8月都去旅行 不過我唔係太想去越南
聽日覆診
傾下轉藥

聽日覆診
傾下轉藥

我都聽日覆診

回返清一色絲打先
乜我真係咁嚴重?
有時自己諗返都覺得好似無事發生過咁
我見我家姐食左好多年
用好多錢睇醫生到依家都仲勁嚴重
所以好驚會變到佢咁
我覺得我爸媽承受唔到兩個女都咁樣

未必係好嚴重 但好突然 或者好控制唔到
但心理治療梗係有佢既位置啦
唔想變到佢咁就要乖乖地食藥 見絲打你都唔係拖左好耐 你keep住食藥應該就會好好多 唔好見好少少就斷呀 呢度既巴絲都會撐住你

其實我啲fd話我考dse個排有話過自己有情緒病
但可能個陣無好無嚴重同好困擾就捱過左
今次真係

不過我都相信好快無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞