鄺囝好似抄襲左我份小說比賽參賽作品...

1001 回覆
2803 Like 264 Dislike
老老實實,憑一個咁嘅idea 話人抄你,會唔會太武斷

先唔講佢可能一早就有呢個觀念,只係未出文
就算真係睇完你篇文再出,我都覺得唔代表係抄
例如我睇左本哲學書,我認同佢嘅人生觀,將佢嘅內容糅合落自己個價值體系
然來如果自己出書,係咪代表抄緊人呢?我覺得唔係囉…
可能睇完之後唔覺意影響左到某d事發生就突然好似靈感到咁
我試過去旅行唔夠褲著唔覺意揀左條同我爸同一樣既褲之後返到屋企先知

有乜撚野事可以發生

重要野利申左先:唔係幫鄺囝條撚樣
呢個世界日日發生緊咁多事,請問咩叫有乜撚野事可以發生
尤其依家人地假假地都立法會議員,人面廣左不在話下,身邊發生既事更加多不勝數,就算幾唔想點都要準備一堆資料同文件同埋處理某d希望得到幫助既案件,再加上佢自己既私人生活所發生既事,所以突然間發生左d能夠勾返起佢"靈感"既事係一d都唔奇
個個人好似你咁生活平平無奇活係自己世界入面當然係你所講既"有乜撚野事可以發生啦"

冇啦啦又比人攻擊 你都識講佢係議員啦 忙到西咁 有咩私人空間可以聯想幸福的定義 個時間點有冇咁撚橋 寫開文都知靈感呢家野有幾難出現 仲要個題材同時間咁橋
btw打一句野 你就起L矖鋼咁 真係唔知邊個生活平平無奇 加油啦

好撚熟呀?鄺囝
民主黨!賣香港!
幫手推 每位作者都希望佢地既文章會得到認同得到尊重 每篇文就好似佢地一手一腳湊大既bb
如果佢真係抄襲 同為作家但搶人地既仔女作利益用途 唔單止唔尊重讀者 更加係唔尊重作家呢一個身份
幫推
鄺仔肯抄你 你執撚到啦
人地鄺神睇得起你先抄你架咋
之前都有個作家話佢偷文
無回應過
垃圾鄺仔 好似已經唔係第一次
點解仲未比人收皮
讀藝術嘅人會好明白呢種感覺
有時真係會比人inspired
但係會盡量唔抄得咁足 最多都係攞少少做元素
屌你樓主呢句直頭中心句啦
時間又咁近
直copy中心句喎大佬
phrase 都廢是re喎佢
屌佢死基佬 係唔鐘意佢架喇

exactly

我最覺得佢抄,就係因為成句中心句出左黎
就算係idea似,會唔會咁岩真係評審完就出一篇野,仲要hashtag正正就係句中心句?

多謝你明白我
鄺仔肯抄你 你執撚到啦
人地鄺神睇得起你先抄你架咋

我一開始都係咁同自己講
笑左出聲
幸福自己定義呢句
九萬幾人寫過
樓主篇文講嘅野
九千幾人寫過
唔係話幫鄺囝呢條垃圾
但訓醒未啊 呢啲垃圾煽情句子
九億幾人寫過啦

咪係

得罪講句真係好on9
呢句野小學生都寫到啦
我試過去旅行唔夠褲著唔覺意揀左條同我爸同一樣既褲之後返到屋企先知

有乜撚野事可以發生

尤其依家人地假假地都立法會議員,人面廣左不在話下,身邊發生既事更加多不勝數,就算幾唔想點都要準備一堆資料同文件同埋處理某d希望得到幫助既案件,再加上佢自己既私人生活所發生既事,所以突然間發生左d能夠勾返起佢"靈感"既事係一d都唔奇
個個人好似你咁生活平平無奇活係自己世界入面當然係你所講既"有乜撚野事可以發生啦"

冇啦啦又比人攻擊 你都識講佢係議員啦 忙到西咁 有咩私人空間可以聯想幸福的定義 個時間點有冇咁撚橋 寫開文都知靈感呢家野有幾難出現 仲要個題材同時間咁橋
btw打一句野 你就起L矖鋼咁 真係唔知邊個生活平平無奇 加油啦

睇完樓主篇文有靈感,講返同一個主題就係抄架喇咩
六等星,先健心後健身:

原來唔係第一次,我都估唔止我一個人受害
唔知講咩好 但支持你
民主黨真仆街
留名

有乜撚野事可以發生

好撚熟呀?鄺囝

你講樓主?

有乜撚野事可以發生

睇完樓主篇文有靈感,講返同一個主題就係抄架喇咩

做評審係咪應該避忌下? 同埋最重要係人地落選咗 你而家又貼返篇差唔多嘅上FB 玩鳩人咩大佬
另外,鄺囝本人回應表示「好震撼」

俾我係出版社, 一定話佢冇睇過
俾我係出版社, 一定話佢冇睇過

哈哈,已經講左

有乜撚野事可以發生

公道自在人心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞