鄺囝好似抄襲左我份小說比賽參賽作品...

1001 回覆
2803 Like 264 Dislike
[簡單版] 我參加左個小說比賽,鄺囝係其中一個評審,我輸左;而佢今日出個散文post,有同我既參賽作品非常相似之處

[詳盡版]

今年年頭,天行者出版舉辦左「第一屆天行小說賞」,發左好多年作家夢既我就決定參賽,亦都成功入圍左決賽。呢間出版社亦都幫過狩獵夢的人、心層次、做金庸的男人等等網絡作家出書,而我亦都係舊登同連登出過幾個故,有個唔夠1000人like既page咁樣,出書一直都係我既夢想。

比賽先要係1月交一份小說計劃書,而我交既呢一份入面,就一早已經有今日疑似被抄既句子,呢度比埋edit date比大家睇下,我早過鄺囝幾多寫

到真正交稿,4月26日,我呢句句子都仲係度,而之後就比左評審睇喇

然後今日返工搭車上fb,就見到有人like左呢個post,我一見到,直情唔敢相信

之後睇返內文,同我份參賽作品意念近乎相同,而佢黃色tag果一句更加係極度相似,加上小說比賽、佢係評審、出post同睇參賽作品日子之相近等等...我冇辦法唔將呢兩件事聯想埋一齊

=========================================

我知道,愛情故事呀散文既野,好多都係拾人牙慧,乜春幸福既定義係乜乜乜我都知道唔會得我一個人諗到

只係,我最嬲既係,佢作為小說比賽既評審,竟然低裝到拎參賽者既意念,重新包裝當自己既文字再出post拎like,我真係覺得好失望,好灰

連比賽評審都可以偷橋,咁我仲點敢投稿去出版社? 人地轉個頭就睇完自己用

個感覺就好似,我想出書既夢想比人利用左。因為我冇名氣,所以就唔值得尊重?

我篇參賽作品連個名都叫《幸福的定義》呀。

本來我早知道鄺囝係評審,而且考慮到愛情故事既市場銷路比較穩定,所以一向偏好寫懸疑故事既我,今次用愛情故參賽,而且內容加入大量金句,目的就係想吸引到評審 (尤其是愛情作家鄺囝) 既注意。但我勢估唔到,我既心血竟然會比人咁樣踐踏,比人當係用完即棄既condom咁用.....

鄺囝都唔係柒,要抄當然唔會成句抄。你地睇圖都可以見到,d字唔係100%一樣。但係綜合咁多樣野黎睇,佢真係唔係因為睇完我既參賽作品而寫d咁既野出黎? 連句重心句子都似得咁緊要??

到底文字何價? 創作何價?

我地參賽者、想出書既人辛辛苦苦寫出黎既野,比人一個唔該就據為己用,係幾咁唔甘心、唔忿氣?

我知道咁好有可能係以卵擊石,始終只係一個fb post,根本wfc.. 而對方又係有地位有名氣既立法會議員作家。但係正正因為咁,一個咁樣既人,竟然抄自己做評判睇既作品... 我真係到呢一刻都唔敢相信

本來比賽輸左就輸左,我都覺得係自己寫得未夠好。尋日專登reg左呢個新ac,打算係度再出故,儲下人氣,將來再投過稿。依家咁樣,算咩意思?

呢度係鄺囝個post:
http://www.nmplus.hk/social-buzz/%E6%9C%80%E5%A5%BD%E7%9A%84-%E9%84%BA%E4%BF%8A%E5%AE%87/7/

鄺囝原文:

* 我原文份稿差唔多五萬幾字,所以冇辦法post埋上黎比大家睇... 睇埋就會更加有「被抄襲」既感覺

* 本文所有內容涉及指控均為「疑似被抄襲」,一切尚為推測。

在此附上我既page比大家參考:
https://www.facebook.com/yubo.rainbow/

多謝你地留意呢件事,希望會還我一個公道。

*20/06/2017 10:53 更新: 已email出版社,等待回應中
*20/06/2017 11:20 更新: 「在晴朗的一天出發」確認會為我討回公道,幫我聯絡鄺囝,同埋其他後續
幫推 鄺俊宇條友紅咗之後好撚串
我真係好嬲好唔開心
我辛辛苦苦寫左五萬幾字
參賽果段時間食唔好訓唔好
為既就係為「成為作家」呢個夢想努力

最後竟然見到自己既文字用其他人個名,出現係網絡
留名
抄得好明顯, 好過份.
會唔會之前都係抄人架?
Push
幫推
有晒証據就告鬼佢,唔可以比抄得咁開心
推上報
「在晴朗的一天出發」team人已經做緊野,
鄺囝暫時未回應
出版社都未回應

參加小說比賽,點都估唔到會咁黑!!!!!
先唔講呢單野
平時 d所謂既散文真係好嘔心
鄺俊宇真係男人既恥罵
咁都得
有晒証據就告鬼佢,唔可以比抄得咁開心

係呀, 呢D咁既人. 唔洗俾面佢.
一陣抄完你又可以出下書咁.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞